Beheer is cruciaal

Elk bericht-georiënteerd systeem (message-oriented middleware, mom) kent een verzameling api's, waaronder Connect, Send, Receive en Disconnect, maar met verschillende parameters om prioriteiten te stellen en dergelijke.

Deze api's worden ondersteund door libraries. Daarmee kunnen programmeurs applicaties bouwen in een hogere taal, zoals Cobol of C++. Een echte standaard op dit gebied zou zeer welkom zijn. In de praktijk hebben de diverse mom-produkten hun eigen api's en moeten ze dus ook beschikken over hun eigen, compatibele libraries. De Mom Association (Moma) zou hier een belangrijke rol in moeten spelen, maar heeft tot nu toe nog niet laten blijken erg invloedrijk te zijn.
Er bestaan veel applicaties gebaseerd op leveranciersspecifieke code die op algemene mom-omgevingen zijn af te beelden. Deze bestaande toepassingen kunnen dus met nieuwe applicaties samenwerken. Echter, de voor het aanpassen van bestaande applicaties benodigde libraries zijn veel complexer en diverser dan de libraries die nodig zijn voor nieuwe toepassingen. Per geval moet men dus goed nagaan of het lonend is om een bestaande bericht-gebaseerde applicatie aan de nieuwe generatie mom-software te koppelen; het bouwen van een nieuwe toepassing kan de voorkeur verdienen.
Enkele softwarehuizen brengen al jaren mom-achtige produkten op de markt. Verimation bijvoorbeeld levert een pakket dat onder de naam Vcom intern is ontwikkeld door een gebruiker, Volvo. Dergelijke gebruikerservaringen zijn waardevol. De maatstaf voor mom-produkten is en blijft echter IBM's MQ. Mom-produkten moeten worden beoordeeld op: functionaliteit; ondersteunde platformen en netwerken; eigendomskosten; ondersteunde programmeeromgevingen; beheerbaarheid; eenvoud van installatie en upgrades.
MQ is een samensmelting van produkten die zijn overgenomen van Appertus (voorheen SSI) en IBM-produkten. Het is marktleider omdat de omvang van IBM een breed scala aan ondersteunde platformen garandeert. Versie 1 is beschikbaar voor de meeste platformen. Versie 2 bevindt zich nog in de overdrachtsfase. Voor IBM-begrippen is het aantal ondersteunde niet-IBM platformen indrukwekkend.
MQ is beschikbaar voor Microsofts besturingssystemen, dus voor NT. Microsoft heeft geen positie in transactiesystemen, maar naarmate de kantoortoepassingen (Microsofts sterke kant) en de kernfuncties verder convergeren, zullen ook andere diensten relevant worden. De basis-berichtendiensten van Microsoft zijn nu gericht op e-mail (MS-Mail en het geavanceerdere Exchange). De OMG, die Corba heeft gepositioneerd als berichten-infrastructuur (tegenwoordig uitgebreid met transactiefuncties), bedreigt Microsoft in gedistribueerde omgevingen. Microsoft heeft de eenvoudige OLE-service uitgebreid tot een gedistribueerde OLE en gebruikt dit (inadequate?) subsysteem onder de naam Viper om synchrone transacties tot zijn SQL Server-database te verbeteren. Een variant van dit model met een asynchroon interface is onder de codenaam Falcon als mom-produkt uitgebracht. In tegenstelling tot de MQ-serie is Falcon een zuiver NT-produkt. Daardoor is de waarde beperkt. Verder maakt het een specifieke communicatiepoort nodig die Falcon aan MQ koppelt. Ook dat produkt moet beheerd worden. Het lijkt gemakkelijker om het gewoon op MQ te houden, al zal Microsoft NT-gebruikers aanbieden Falcon voor weinig geld te bundelen met NT. Verder zal Falcon, dat alleen op NT draait, eenvoudiger te installeren zijn dan MQ met al zijn toeters en bellen, tenzij IBM alsnog een 'MQ Light' introduceert.
Cruciaal bij alle berichtensystemen is het beheer. De concepten hangen samen met de oplossing van de problemen die inherent zijn aan complexe gedistribueerde zakelijke transactiesystemen. Er zullen maar weinig echt 'simpele' systemen bestaan. Het gedistribueerde karakter van deze applicaties en diensten schept operationele problemen. Elk systeem moet daarom een complete set beheertools hebben. Deze tools moeten voldoen aan zowel alle eisen ten aanzien van communicatie en versiebeheer als de specifieke eisen van de diverse mom-produkten. De beheertools moeten te integreren zijn met andere, gevestigde beheerprodukten en staan daarom hoog op de lijst van specialistische leveranciers als Candle.
Het is verstandig om de installatie en configuratie uit te besteden aan specialisten. Dat vereist namelijk veel deskundigheid en ervaring, meer dan andere middleware-produkten, omdat de reikwijdte zoveel groter is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.