Kies voor wat anders

Veel organisaties in de Benelux hebben ooit een specifieke databaseserver verheven tot hun standaard. De meeste applicaties moeten dan van deze server gebruik maken. In de meeste gevallen is dat een van de bekende drie databaseservers: IBM DB2, Microsoft SQL Server of Oracle.

Het standaardiseren op één databaseserver is begrijpelijk en ook aan te raden. Het opbouwen van gedegen kennis over een databaseserver geschiedt niet in één dag. Beheerders en ontwikkelaars zijn vaak maanden en jaren bezig zich vertrouwd te maken met alle mogelijkheden, eigenaardigheden en grenzen van hun product. Tevens vermindert het standaardiseren de licentiekosten. Met andere woorden, het is begrijpelijk dat organisaties hiertoe overgaan.
Toch zijn er soms goede redenen om andere databaseservers in huis te halen. Het overstappen van Oracle naar DB2, of van DB2 naar SQL Server, is niet heel erg spannend. Ondanks hun verschillen, zijn dit drie vergelijkbare producten, zeker gezien het soort applicaties waar ze goed voor zijn. Ze mikken op een vergelijkbaar marktsegment. Het zou zoiets zijn als het vervangen van een vrachtwagen van DAF door een van Scania.
Het aanschaffen van een databaseserver met speciale eigenschappen, één die op een bepaald vlak sterker is dan de drie klassieke producten, kan echter wel degelijk nut hebben. De laatste jaren verschijnen er daarom steeds meer nieuwe databaseservers op de markt die zich richten op een bepaalde toepassing, op een bepaald soort applicatie. Denk hierbij aan producten als Netezza, Dataphor, StreamBase, Ants, en MonetDB en er zijn er nog meer. Al deze producten zijn volwassen en hebben iets extra's te bieden.
De Netezza Performance Server System is een combinatie van een servermachine en een databaseserver. Het product is speciaal ontworpen voor datawarehouse omgevingen en kan complexe queries op grote tot zeer grote databases zeer efficiënt verwerken.
StreamBase is een zogenaamde stream-processing engine. Queries kunnen afgevuurd worden op realtime gegevens die nog niet opgeslagen zijn. De internationaal bekende Michael Stonebraker is een van de grondleggers.
De ANTs Data Server heeft twee speciale eigenschappen. Het product is ontwikkeld om de beruchte beheerkosten (Total Cost of Ownership) te minimaliseren. Dit bedrijf realiseert zich terdege dat het migreren naar een andere databaseserver altijd problemen met overdraagbaarheid geeft. Daarom ondersteunt dit product een zeer rijk SQL-dialect om dergelijke problemen te voorkomen.
Van eigen bodem komt MonetDB. Dit product van het Nederlandse CWI probeert die gebieden af te dekken waar andere databaseservers een probleem mee hebben, zoals data mining, Olap, GIS, XML Query, tekst en multimedia retrieval.
De bekende drie realiseren zich wel dat de onbekendere databaseservers voor bepaalde applicaties wel degelijk een toegevoegde waarde hebben. Het is waarschijnlijk de hoofdreden geweest waarom Oracle enkele maanden geleden TimesTen kocht, een zogenaamde in-memory databaseserver.
Het is niet de bedoeling dat nu iedereen overhaast naar een vervanging van zijn traditionele databaseserver gaat zoeken. Organisaties moeten objectief evalueren of sommige van hun applicaties, met speciale performance of functionaliteitswensen, niet beter gediend zouden zijn met deze specialistische producten. Dit zou het beheer of de ontwikkeling wel eens fors kunnen vergemakkelijken en dus goedkoper kunnen maken.
Helaas moeten we constateren dat de Beneluxmarkt nagenoeg niet naar deze nieuwe producten kijkt. Ooit is er strategisch voor een bepaalde databaseserver gekozen en daar blijven de organisaties bijna krampachtig mee werken en dat is jammer. Dat we rationeel over databaseservers moeten praten is vanzelfsprekend, dat we niet voor elk wissewasje weer een nieuwe databaseserver naar binnen rijden is logisch, maar het moet niet omslaan naar dogmatisme en conservatisme. Het verdient aanbeveling om de kosten van het geforceerd toepassen van de standaard databaseserver en die van het binnenhalen van een speciaal product te evalueren. U zult soms verbaasd zijn.

 
Rick F. van der Lans is onafhankelijk adviseur, een internationaal bekend spreker en auteur van diverse boeken, tevens gespecialiseerd in softwareontwikkeling, datawarehousing en internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-23T00:00:00.000Z Rick van der Lans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.