Week 40 - 2005

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Microsoft: liever pdf dan odf.

Microsoft: liever pdf dan odf
In de volgende versie van Office kunnen documenten worden opgeslagen in Adobes pdf-formaat. Dat lijkt klein nieuws, maar om toch vooral de futiliteit ervan te benadrukken bracht Microsoft de aankondiging naar buiten via een persoonlijke blog van een medewerker. Deze programmeur volbrengt met grote toewijding de hem toegewezen strategische taak, maar maakt het net iets te bont. Hij legt omstandig uit dat het best veel werk was, maar dat Microsoft de vele verzoeken van gebruikers toch graag wilde honoreren. Best veel werk? Apple levert pdf-ondersteuning al jaren mee als onderdeel van zijn besturingssysteem, StarOffice en vele shareware-programmaatjes hebben er geen enkele moeite mee Office-documenten in pdf-formaat op te slaan. En dan zou het grote Microsoft daar jaren tegen aan gehikt hebben?
Daar is natuurlijk wat anders aan de hand. De waarheid is dat Microsoft uit concurrentieoverwegingen jaren het pdf-formaat heeft geboycot. Het kon daarmee wegkomen omdat de eigen Office-formaten van Word, Excel en PowerPoint fungeerden als de facto uitwisselingsstandaarden. Zo zag Microsoft het graag. Maar nu elektronische documentuitwisseling werkelijk volwassen wordt, voldoen deze formaten niet meer. De formulieren zijn nodeloos omvangrijk en slecht te beveiligen. Bovendien vereisen ze Microsoft-software en Windows-computers om te verwerken. Organisaties sturen facturen, orderbevestigingen en verwante transactieformulieren daarom rond in pdf-formaat als ze de overstap maken naar digitale verzending.
Microsoft laat zelf weten dat er maandelijks in OfficeOnline 120.000 gebruikers naspeuringen doen naar de pdf-ondersteuning in Office. De grote mensenvriend doet nu voorkomen dat men graag deze gebruikerswens inwilligt, maar de keerzijde is dat deze wens uit pure machtspolitiek jaren is genegeerd.
Interessant is de vraag waarom deze ommezwaai nu plaatsvindt. Wordt er beter geluisterd naar de wensen van klanten? Dat is hoogstens de halve waarheid. Is het pdf-formaat niet meer te negeren? Dat speelt zeker een rol. De acceptatie van het pdf-formaat is alom. Microsoft werkt met het eerder aangekondigde 'Metro' nog wel aan een alternatief, maar dat komt te laat. Daarbij komt dat een toenemend aantal overheden duidelijk maakt dat ze hun documenten niet meer in een bedrijfsspecifiek formaat willen opslaan en archiveren. De staat Massachusetts heeft om deze reden kort geleden Microsoft de deur gewezen. Microsoft heeft dan wel een XML-gebaseerd opslagformaat voor Office-documenten gepresenteerd, maar weigert het onafhankelijke OpenDocument-formaat, ontwikkeld door de Oasis, te ondersteunen. Een aantal overheden vertoont de neiging dit formaat te gaan adopteren. Daar moet Microsoft nog minder van hebben (want open source) dan van pdf. De strategen uit Redmond omarmen nu pdf om een echt open documentformaat een vroege dood te laten sterven. Dat gaat lukken ook.

 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-07T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.