Open source software

De meeste oss-producten (open source software) krijgen nu serieuze input van academici, van professionals in hun vrije tijd, en van de meeste grote softwareontwikkelaars, uitgezonderd Microsoft. Het is logisch dat Microsoft er alles aan doet om de oss-beweging tegen te werken, omdat die zich richt op Microsofts markt.

IBM doet goede zaken door Linux en andere oss-producten te ondersteunen, omdat het alle andere software, hardware en diensten verkoopt die een totaalpakket vormen. Samen met HP en de pc-fabrikanten kunnen ze wat weggeven om meer van hun andere producten te verkopen. Het andere bedrijf naast Microsoft dat zich niet prettig voelt bij oss is Sun. Net als HP zijn zij een bedrijfseigen versie van Unix toegedaan, in dit geval Solaris. En net als HP (en IBM in dit geval) maken zij hun eigen risc-processorchips. Maar anders dan HP hebben ze er weinig aan gedaan om afhankelijkheid van de eigen Sparc-processoren te vermijden. HP was een belangrijke partner bij de ontwikkeling van Intels 64-bit processoren, die in groten getale zal worden ingezet. Op deze manier kan HP de continuïteit van hun oudere lijn handhaven en relatief gemakkelijk de IBM-lijn volgen en zowel HP/UX als Linux ondersteunen. Sun heeft ophef gemaakt over het verkopen van Intel/Linux-machines, maar het is geen overtuigend verhaal in vergelijking met dat van IBM en HP. Sun heeft echter veel vooruitgang geboekt op het software-front, en verwierf Forte en een aantal leveranciers van beheer-tools om klanten meer te kunnen bieden dan de basis Solaris-systemen. In het bijzonder ondersteunde het san om grip te krijgen op omgevingen met meerdere platformen. Maar met hun software kunnen ze een grote bijdrage leveren aan oss, gebruikmakend van hun dominante rol met betrekking tot Java. Eerst kocht Sun Star Office, het Duitse pakket kantoortoepassingen, dat het verkoopt en ook aanbiedt als oss-product. Het is vergelijkbaar met Microsoft Office, maar veel makkelijker te gebruiken en een stuk goedkoper. Het heeft succes, maar moet vechten tegen Microsoft Office.
In ieder geval is Star Office weer zo'n pc-product en niet een nieuwe generatie sterk vereenvoudigde op XML gebaseerde dunne client systemen die we nu nodig hebben. De oss-versie is echter goed te gebruiken als basis bij het ontwikkelen van een echte killer-applicatie voor kantoren; we moeten afwachten.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van oss is het verwerken van software in een pakket. Linux, Apache en Send Mail zijn de pioniers. Alle zijn gebaseerd op oss-ontwikkelingen, maar zijn beschikbaar in pakketvorm om te passen in commerciële omgevingen. Vaak hoor je van enthousiaste techneuten dat Linux makkelijk is op te waarderen via internet. Misschien leuk voor enthousiastelingen maar niet voor commerciële gebruikers. Het is echter wel een goede zaak voor de nieuwe generatie softwarehouses die een pakket zullen verkopen met daarin de 'vrije' software, samen met documentatie en ondersteuning. Ondersteuning wordt alleen geleverd voor een specifieke ongewijzigde versie.
Bedrijven als Red Hat, Suse en Caldera zullen de klanten bedienen, terwijl hun technische freaks samenwerken met de oss-ontwikkelgemeenschap om het beste pakket te configureren. Ze zullen ook verschillende configuraties maken zoals een desktop-versie met alle gui-toevoegingen, of een server-versie met een zwaar bestandssysteem, beveiliging, enzovoort. Ook Microsoft zal dat moeten doen wil het gelijke tred wil houden met oss-systemen.
Er is al een aantal andere oss-producten beschikbaar als pakket met ondersteuning. De meeste zijn gerelateerd aan internetfuncties, maar de standaard Linux programmeer-tools zijn inbegrepen bij enkele Linux-versies en zijn ook beschikbaar in een werkstationachtig product met toegevoegde waarde. Hoog op de lijst van interessante producten is het relationele database management systeem My SQL, een serieuze concurrent voor SQL Server.
Als teken van de dingen die komen gaan heeft Nu Sphere de 'bundel' Pro Advantage gelanceerd. Die draait op Linux en omvat My SQL (een verbeterde versie), Apache webserver met SSL, de webdav (web distributed authoring and versioning), samen met het cvs broncodecontrolesysteem.
Pro Advantage komt ook met Phped, een zeer uitgebreide gui-ade. Ook is het een voordeel dat Pro Advantage onder zowel Windows als Linux draait, waardoor Windows-gebruikers niet gebonden zijn aan Microsoft.

 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-19T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.