De ontwikkeling van Eclipse

In de software-ontwikkelindustrie zijn een aantal bemoedigende ontwikkelingen zichtbaar. Vergeleken met de hardware-technologie bevindt software zich nog steeds in de middeleeuwen, maar uiteindelijk wordt er wel vooruitgang geboekt.

Niet dat er geen goede softwareproducten zijn, er zijn alleen zo veel slechte. Erger is nog dat sommige fouten steeds opnieuw gemaakt worden. Nogmaals de analogie met de hardware: er wordt te weinig gebruikgemaakt van herbruikbare componenten en de relatie tussen de bedrijfsspecificaties en de programmatuur is veel te los. Toch zijn we al een eind verder dan enkele jaren geleden, toen een programmeur voor 100 procent aan de opgegeven specificaties kon voldoen en tegelijkertijd niet aan de bedrijfseisen.
Het is erg jammer dat de case-tools van tien jaar geleden nooit iets zijn geworden, omdat dat een van de belangrijkste doelstellingen van het levensloopmodel was; code automatisch genereren aan de hand van het bedrijfsontwerp. Het bedrijfsontwerp kon gesimuleerd en getest worden op logica voordat er maar een regel werd geprogrammeerd. Vele jaren geleden werd al bewezen dat het honderden malen duurder is een fout in de logica op te lossen in het programmeer-/teststadium dan in het specificatiestadium. Geïntegreerde case ging om een heleboel redenen niet door, maar er zijn wel goede individuele producten uit die periode.
De opkomst van client/servercomputing zorgde voor een flinke stap terug met slechte gui-tools (Visual Basic) en een gebrek aan begrip van multi-usertoepassingen bij de nieuwe generatie pc-programmeurs. Toch kwam het concept van herbruikbare componenten van de grond met bibliotheken met VB-controls (besturingselementen) die met name gericht waren op de grafische gebruikersinterface. Tegenwoordig zijn we met producten als Visual Studio en de vergelijkbare producten van IBM, Borland, Oracle, et cetera overgestapt van individuele programmeurs naar een geïntegreerd concept waarin dingen als herbruikbaarheid, componenten, versiebeheer, testen en andere aspecten van het schrijven van programma's zijn samengevoegd en de eerdere onvolkomenheden niet meer van toepassing zijn.
Hoewel dit goede ontwikkelingen zijn voor de programmeurs, zijn er op het gebied van geautomatiseerd ontwerp ook vorderingen geboekt, zij het minder duidelijk dan de ontwikkeling van de programmeergereedschappen. Dat is begrijpelijk omdat deze gereedschappen thuishoren in de handen van bedrijfsontwerpers; steeds meer zullen die het genereren van programma's zonder programmeurs afkunnen, waardoor er een behoorlijk conflict aan het ontstaan is. In de toekomst zal programmeerwerk een specialisme zijn dat is voorbehouden aan degenen die de systeemsoftware maken en de componenten ontwikkelen; het 'programmeren' van toepassingen zal dan een taak zijn voor de bedrijfsontwerpers. Maar nu nog niet!
Rational heeft de leiding genomen van alle bedrijven die zich richten op high-end case-tools. IBM nam Rational over vanwege deze lange-termijn mogelijkheden. Eindgebruikerorganisaties die gebruik maken van deze grafische bedrijfsontwerptoepassingen voor het genereren van maatwerktoepassingen, die uiteraard worden geïmplementeerd op een IBM on-demandsysteem, nemen licenties af van door IBM geleverde softwarecomponenten. Big Blue heeft de leiding, maar is zeker niet de enige speler.
Het is belangrijk de Integrated Development Environment (IDE)-varianten te consolideren om de trend naar bedrijfsontwerpgereedschappen in gang te houden. IBM's eigen producten zijn uitstekend op dit gebied, maar Microsoft heeft een voorsprong. Verder is de strategie van IBM gebaseerd op Java. Sun, de eigenaar van de Java-specificatie heeft een eigen IDE, een OSS Java Beans-product, maar IBM en andere Java-aanhangers willen graag wat meer vrijheid van Sun. Dus steunt IBM een organisatie met de naam Eclipse met 40 miljoen dollar voor de verdere ontwikkeling van de Java-gebaseerde IDE en een OSS-product dat eveneens Eclipse gaat heten. Sun weigerde mee te doen, maar Eclipse is nu onafhankelijk; IBM is slechts lid, net als SAP, SAS, et cetera. De grote vraag is of Sun nu wel mee gaat doen en of dan Eclipse en de eigen IDE van Sun samen zullen vallen.< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.