De kijk van Van Eijk: Geef geld voor gratis software

Dit artikel delen:

Er is veel goede gratis software te krijgen. Gemaakt door professionals die deze voor hun eigen werk nodig hadden, en onbaatzuchtig met de rest van de wereld delen. Er is natuurlijk ook gratis software te krijgen die je hele systeem verziekt en je adresboek naar Nigeria stuurt, maar daar gaat deze column niet over.

Onlangs had ik bijvoorbeeld behoefte aan een nieuw tooltje om bestandsduplicatie op mijn computer op te sporen, de vorige tool werkte niet op Vista. Ik kwam ‘Clonespy' tegen, dat naar behoren werkte. Er zat wel een klein hikje in, maar na wat heen en weer mailen met de ontwikkelaar draaide het vlekkeloos. Ik heb er al de nodige opschoonacties mee gedaan.

Er wordt heel wat productiviteitswinst, bijvoorbeeld in ict-beheer, gerealiseerd met dit soort software. Daar komt nog bij dat deze software heel snel is in te zetten. Van behoeftestelling naar daadwerkelijk gebruik kan in een half uurtje gebeurd zijn. Probeer in die tijd maar eens een stuk software te kopen. In veel organisaties ben je zo een paar weken verder, als er tenminste niet aanbesteed hoeft te worden.

De makers van deze software verdienen waardering. Uiteraard voelen ze zelf de waardering van hun bijdrage aan een grotere gemeenschap, maar van die waardering kunnen ze nog geen kopje koffie kopen. De meeste bieden dan ook de mogelijkheid om een donatie te doen. Daar knelt het nu. Organisaties zijn meestal niet ingericht op het doen van schijnbaar willekeurige donaties.

Probeer daarom eens het volgende. Neem een officieel budget op voor dit soort software, en laat het beheerteam elke maand gezamenlijk beslissen welke software er deze maand vijftig euro krijgt, om maar een bedrag te noemen,. Dat geeft leuke discussies over werkprocessen en welke software daarin nu het handigst is. Verder waarderen we zo de makers van nuttige software. Hoe je het de boekhouder uitlegt? Boek het als post-paid software. Je betaalt pas na gebruik en gebleken nut.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik host zo een 1500 freeware bestanden op www.pctuts.be/downloads.php

Goed verhaal Peter van Eijk, heel goed verhaal, en nog waar ook!

Een beheerteam dat maandelijks 50 euro mag uitdelen? De vergaderkosten zullen al gauw een veelvoud zijn van hetgeen je gaat uitdelen.
Maar toch vind ik het wel een leuk idee. Misschien wil Bill Gates of anders de gezamenlijke IT-branch wel een fonds stichten waar iedereen zijn gratis producten kan indienen en laten beoordelen door onpartijdige deskundigen en door gebruikers. Vanuit dat fonds kunnen dan passende beloningen worden toegekend.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-20T11:10:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.