Spoelstra spreekt: Stop toch!

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict.

Na het vier jaar te hebben geprobeerd stopt de gemeente Heerenveen met Open Office en dat is dapper. Te vaak zie je dat projecten maar door lopen sudderen omdat het besluit nu eenmaal is genomen en het al zo veel heeft gekost.

Kijk naar de Noordzuidlijn in Amsterdam. Daar gaan ze ook maar mee door, omdat de hele stad al open ligt en er al te veel geld in is gestopt. Een beetje zoals veel huwelijken maar door modderen, omdat je al zo lang bij elkaar bent en je er al zo veel moeite in hebt gestopt. Even voor de duidelijkheid dit gaat natuurlijk niet over mijn huwelijk. Sterker nog, ik las laatst dat een doorsnee stel gemiddeld zo'n veertig minuten per dag ruzie maakt. En ik kan met trots vertellen dat mijn vrouw en ik amper ruzie maken. Mijn vrouw is wel gemiddeld veertig minuten per dag boos op me. 

Maar mijn punt is dat veel trajecten allang gestopt hadden moeten worden, maar dat ze maar doorgaan omdat de beslissing nu eenmaal is genomen. Neem deze column bijvoorbeeld. Ik heb deze column al vaak herschreven, dingen geschrapt, weer nieuwe feiten ingezet, nog een grap aan toegevoegd, weer weggehaald, maar op de een of andere manier wil het maar niet lukken. En nu kunt u wel door gaan met lezen, maar leuk wordt de column niet meer. Wel langer, maar niet leuker. 

Zoveel tijd

Ik stop er niet mee, want, ja, ik heb er al zoveel tijd ingestoken. Ook u blijft doorlezen omdat u het ook zonde vindt om een halve column te lezen. U heeft ook Out of Afrika helemaal uitgekeken terwijl u na twintig minuten al lag te knikkebollen. Stel je voor dat hij toch nog leuk wordt. Maar dat wordt deze column niet. Vlak voor het einde stoppen is helemaal zonde. Jammer hoor.

Gefeliciteerd, u heeft de eindstreep gehaald. Het blijft zonde van de tijd. U had zo veel leuke andere dingen kunnen doen. Iets met Microsoft bijvoorbeeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie column Jacob, helemaal mee eens.
Inderdaad dapper dat ze, tegen de stroom in en na alle gedane moeite, toch voor realisme kiezen.

Bovendien is het verhaal daarmee natuurlijk nog niet af....

Stopte Heerenveen nu maar, dan waren ze eindelijk af van het huwelijk met Microsoft... Maar ja, ze hebben er zoveel tijd en geld in gestopt dat er maar mee doorgaan. Bodemloze put? Wie zal het zeggen.

Prachtige column! En dan net vandaag het artikel dat Utrecht gaat zoeken naar Open Source DMS...

Ik heb weer genoten van je column. Mooie inspiratie voor een krabbel van mijn hand in het informatie blad van de school van mijn zoon...

Daar waar u waarschijnlijk nog wel keuze had, is 't huwelijk met Microsoft gewoon een dwanghuwelijk. Of een lock-in huwelijk. Maar omdat men nu zo verliefd is op Microsoft... Nou nee. Tenminste, dat kan ik me niet voorstellen - gelet op de arrogantie van dat bedrijf en het geklooi met veiligheid wat maar niet wil lukken. Maar ja, als jouw partners allemaal met Microsoft werken, kan je eigenlijk vaak niet anders. Iedereen doet 't met Microsoft... En vanwege 't a-modulaire model, eyecandy en andere onnutige features boven security, hardnekking niet-eigen standaarden negeren en zelfs uit de markt drukken, en 't gesloten karakter combined: tja, dat moet wel een huwelijk zijn die slechts in stand blijft voor de kinderen.

@MM: Ach, om de vergelijking met MS en een huwelijk door te zetten: de sex gaat prima - al is de liefde misschien over en moet je een condoom gebruiken; het eten staat op tijd op tafel, al smaakt het een beetje McDonalds. Een dwanghuwelijk zou ik het toch niet willen noemen. Eerder een 'verstandshuwelijk'...

Als dit het niveau is van informatie delen dan ben ik het met Spoelstra eens.

Stop toch! .......met het schrijven van dit soort columns.

Het geeft te denken dat opensource niet werkzaam is.
Blijkbaar bepalen niet de product kosten iets, maar de support kosten. Ook al kost betaalde support geld blijkbaar is het van een betere kwaliteit dan de opensource gemeenschap. Toegegeven je kunt er van alles mee doen hoor, maar commerciele instellingen sturen denk ik gewoon liever een rekening naar een beheer partij en willen verder totaal geen gezeur van enig technische omvang. Ik denk dat men daarom voor Macintosh gaat kiezen in het vervolg, of Google open office of.. toch MS ?

Was je te moe of te lui om even bij Heereveen te vragen WAAROM ze er mee willen stoppen?

Vendor Lockin?
Welke leverancier weigerde informatie te geven om de koppeling met Open Office mogelijk te maken.

Je doet net alsof de problemen bij Heereveen te wijten zijn aan Open Office, maar zeer waa=rschijnlijk zijn ze te wijten aan vendor lockin bij de produkten aan de andere kant van het interface.

Is de oude office versie die hereveen nu nodig heeft nog wel te koop?

En het gaat net zo goed met Heerenveen! Ze winnen elke wedstrijd, bijna. Oeps, da's die andere 'Heerenveen'.

Open standaarden invoeren is niet ter sprake? Als Microsoft daar meer aandacht aan besteedt wordt het misschien nog wat. Verder hebben 'ze' toch maar mooi softwaresuites die prima met andere apps kunnen werken. Daar valt voor Open Source nog veel te doen.

Nu gauw stoppen met deze zinloze column, meneer Spoelstra. Kost alleen maar tijd. Al die drukke IT'ers hebben daar eigenlijk geen tijd voor. En als ze reageren op een persbericht is het vaak negatief, cynisch, afkrakend of opstandig. Da's geen goeie reclame voor het vakgebied. Dan willen kansrijke scholieren 'er niet bijhoren, waardoor het tekort aan IT'ers nog groter wordt, de IT'ers nog chagarijniger worden en nog minder tijd hebben voor deze proza.

Benieuwd waar de volgende week de column over gaat, of overgaat. Gaat het ooit over?

Heej ik zie nu pas dat je een standup comedian ben.

Nou dan kan ik je niet aanraden aan om een opensource vrouw te gebruiken, die niet eens, eens lekker ruzzie kan maken met jou. Da's toch wel een beetje saaie relatie immers waar je nu inzit.

Kortom gooi eens wat peper in je relatie.
Als ik jouw was ga haar upgraden naar MS en geheid alle dagen uren gedonder.

Als je wilt dat ze vooral heel moooi moet zijn maar verder niet veel hoeft te kunnen, upgrade haar dan naar Machintosh, heel veel bling bling.

En als je het prima vindt dat al je bedgeheimen op straat komen, en de hele straat haar gebruikt dan raad ik aan om haar te upgraden naar met een Google operating systeem. Je resultaten worden automatisch opgeslagen, en je hebt niemand iets te verbergen.

Nee, natuurlijk laten we nooit meer iets anders dan een product van Microsoft gebruiken...
Serieus, dit kun je toch niet menen. Werk je bij microsoft ofzo? Je mag van een doorsnee ICT er toch wel aannemen dat hij/zij begrijpt dat vendor lock in en het gebruik van 'eigen standaarden' boven het gebruik 'geaccepteerde standaarden' een slecht iets is.

@Henny Jore - ik ben benieuwd wat er voor 'krabbels' uit je hand vloeien. Ik hoop dat ze een goede redactie hebben op de school van je zoon.

@ nico

"Het geeft te denken dat opensource niet werkzaam is."
Sinds wanneer werkt Google niet meer?

"Ook al kost betaalde support geld blijkbaar is het van een betere kwaliteit dan de opensource gemeenschap."
Samengevat, support heeft een betere kwaliteit dan een gemeenschap?

Begin nu eerst een met nederlands leren, dan met leren lezen van vak-informatie en dan over FOSS lezen, misschien komt er dan iets zinnigs uit.


Een beetje zielig om een ernstige problematiek belachelijk te maken.
Als comedian vind ik dit niet geslaagd, als IT'er ook niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-03T09:54:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.