Spoelstra spreekt: Weer iets ouds van Apple

Het rare is dat als Apple met iets nieuws komt dan weten ze ook altijd de indruk te wekken dat ze met iets nieuws komen. Toch komen ze meestal met iets ouds. De MP3 speler bestond al, net als de smartphone en de smartwatch. Zelfs de iPhone 6 bestond al alleen heette die toen iPhone 5, was hij goedkoper en gingen de batterijen langer mee. Ze komen nu weer met iets ouds, een streaming muziekdienst.

Apple Music gaat de nieuwe dienst van Apple heten, waarmee ze muziek gaan streamen en nummers van Nick en Simon. Toch heeft Apple wat muziek betreft een reputatie hoog te houden. Ze hebben al eens eerder de muziekmarkt op zijn kop gezet. Ze deden dat met iTunes en vooral met de iPod.

Voor het iPod tijdperk moest je nog kiezen van welke muziek je hield. Je kon immers maar een beperkt aantal nummers op je mp3 speler kwijt. En zelfs daarvoor was het nog armmoediger met je gele Sonywalkman, waarvan het klepje met plakband werd vastgehouden. Je moest een keuze maken van welk genre je hield. Of je hield van disco, punk, rock of dance. Je kon vaak ook aan de kleding zien van welk genre iemand hield. Een hardrocker had een leren jack met doodskop aan en iemand die gothic was zag er uit als een lelijke vleermuis. Ik denk wel eens, je dochter zal maar gothic zijn. Dat is ’s ochtends schrikken als je de badkamer inkomt.

Met de iPod had je ineens de complete muziek bibliotheek vanaf 1956 op je geluidsdrager staan. Je hoefde geen genre meer te kiezen. Ik merk dat ook aan mijn dochters. Die houden ook van verschillende soorten muziek en gelukkig niet alleen van K3 met peren.

Ik denk niet dat met Apple Music de nummers van Nick en Simon ineens wel klinken, maar ik ben wel benieuwd wat de muziekdienst te weeg gaat brengen.  De cloud verandert vooral veel distributieprocessen en het is dus ook heel interessant om te gaan zien, wie, waar geld aan gaat verdienen. Apple gaat in ieder geval geld verdienen. Daar kun je je Apple Watch op gelijk zetten. 

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi verhaal. streaming diensten worden al eigenlijk "middle of the Road" verstrekkers. Veel muziek die bijvoorbeeld door gothic en punkers worden beluisterd zijn op deze cloud diensten niet te vinden. Wordt geen geld aan verdient. Lekker allemans vriendjes laten horen. Of Apple "nick en Simon" laat horen is afhankelijk of de heren weer een populair nummer ten gehore brengen. Ik vrees op termijn dat er veel muziek verdwijnt. De bekende streaming diensten gaan uitwaaieren en de bekendste worden veredelde online radio stations. What's new? Toch maar blij dat ik mijn "ouderwetse" geluidsdragers nog heb bewaard.

Het is dat mijn programmeer skills niet zo ver gaan als gewenst. Maar het moet toch mogelijk zijn om veel diensten (social media, distributie diensten) op een gemakkelijke manier onderling te laten ruilen en communiceren. Helaas is een dienst pas interessant als er commercieel iets mee kan, daar zit de adder. Mijn hoop is dat alle diensten straks lokaal in een soort mesh achtige structuur worden gedeeld door alle burgers. Geen commerciele toko ertussen, zodat de functionaliteit relevant wordt, niet het verdienmodel.

Ik vind zulke diensten flauwekul, maar niet zulke grote flauwekul als YouTube. Nog even afwachten wat het resultaat is van de strijd tussen Adblock en YouTube. Waarschijnlijk verliest YouTube. Volgens mij is internet niet bedoeld of geschikt voor streaming. De technologie die beter geschikt is voor streaming bestaat al sinds mensenheugenis en heet "radio". Die is er tegenwoordig ook in digitale vorm, en dan heet het DAB. Het enige dat radio mist, is een manier om te meten waar mensen eigenlijk naar luisteren en of ze niet stiekem de volumeregelaar op 0 zetten als de sponsor spreekt. Alsof de digitale techniek dat niet kan oplossen.

Apple is evil

http://webwereld.nl/overheid/86452-anti-gratis-apple-zweerde-samen-met-platenbonzen

Laat deze ontwikkeling maar lekker doorgaan. De mediaindustrie zou graag willen dat fysieke media zoals CD en DVD en ook de LP blijven bestaan met het ouderwetse businessmodel. De technische mogelijkheden veranderen bij de dag en dat maakt de toegankelijkheid en bereikbaarheid van muziek en video's voor iedereen makkelijker.
Het verdienmodel van streaming media is volgens mij beter, iedere keer dat je een plaatje draait via streaming is kassa, een nummer van een CD kost slechts eenmalig een bedrag. Als de mediaindustrie moderniseert dan kunnen ze vele malen meer verdienen. De prijs per nummer moet dan wel omlaag naar een stuiver of een dubbeltje. Streaming werk dus als een virtuele Jukebox zonder slijtende mechanica.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-10T09:24:00.000Z Jacob Spoelstra