Spoelstra spreekt: Microsoft ‘Vind ik leuk’

Meest gestelde vraag die men mij stelt als ik vertel dat ik stand-up comedian ben, is: Wat als mensen je niet leuk vinden? Hele rare vraag. Je vraagt toch ook niet aan de slager: Wat als ze je vlees niet lekker vinden? Gooien ze de sudderlappen dan terug?

Natuurlijk is het leuk. Dat moet ook wel want alles moet tegenwoordig leuk zijn.  Zo gaat Microsoft  het voor zakelijke gebruikers mogelijk maken om in Outlook e-mails te 'liken', net als op sociaal media.  Als je een mailtje krijgt dan kun je de afzender complimenteren met zijn mail door de mail te ‘liken’. Welke onzekere vrouw heeft dit bedacht? Waarom zou je dit willen? Om te slijmen als je baas een mail stuurt? Ga je extra veel mails versturen om maar zo veel mogelijk ‘likes’ te krijgen? Wat als je een mailtje stuurt en niemand vindt hem leuk?

De ‘vind ik leuk’ knop is natuurlijk een soort poll. En polls daar zijn we tegenwoordig gek op. We willen ook om de drie dagen weten hoeveel zetels de PVV heeft gewonnen. Nou voorlopig nog niks want er zijn geen verkiezingen. 

Ik ben ook zo bang dat het van mij wordt verwacht dat ik mailtjes ga ‘liken’. Net zoals men verwacht dat je enthousiast reageert als je een cadeautje uitpakt. Ook al krijg je rommel van de Xenos, je moet blij verrast kijken, anders ontstaat er een hele gênante situatie.  Voor allebei. De ‘Vind ik leuk’-knop krijgt bij mij dus geen duim omhoog. Ik zou het wel zeer op prijs stellen dat ik een  ‘Vind ik niet leuk’-knop krijg. Ik durf te wedden dat mijn inbox dan eindelijk weer een beetje overzichtelijk wordt.

En om nog even op het eerste terug te komen, wat als men mijn optreden niet leuk vindt? Dan doe ik gewoon hetzelfde als wat Capgemini doet. Ik verstuur de factuur. Vind ik leuk.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

+1 Jacob

Vind ik leuk!

Je pakt inderdaad ook wel een onderwerp. Zakelijke mailtjes 'liken'...

Brrrrr... Het idee alleen al!..

"Tja, Piet, dit jaar krijg je geen opslag, want je hebt te weinig mailtjes van mij 'geliked'."

"liken" lijkt mij te veel op lijken, ik ben nog niet rijp voor het crematorium.

Bijzonder idee... Waar gaat het heen. Denk Microsoft dat de chat/mail/sociale media functies uiteindelijk weer bij elkaar gaan komen?
Chat krijg meer tekens en email krijgt functies van de soc media., Op zich geen heel vreemde gedachte op de lange termijn. 1 kanaal voor communicatie met je omgeving.... 1 standaard voor elektronische communicatie.
Maar ja wie wil dat nu .. 1 brievenbus :-)

Jacob,
Dat idee is zeker niet door een onzekere vrouw bedacht :-) Je vergis je enorm in Microsoft en het vooronderzoek dat ze eerst hiernaar verricht hebben. Een Like of een "ster" is heel belangrijk voor sommige mensen!

Kijk bijvoorbeeld wat Ewout eerder heeft gezegd:

[...] Goh, het gesjoemel bij Computable gaat ook maar door. Misschien dat redactie even een onderzoek kan doen aangaande de 'emissiewaarden' van sommige experts aangezien ik een grote 'milieuvervuiling' vermoed [...]

Bewijs dat een Like of een ster best belangrijk is voor veel mensen :-)

@Reza
Beetje jammer dat ik niet meer kan kopiëren uit een andere reactie omdat deze *klaag* al door de redactie verwijderd is. Nu heb ik nieuws voor je, ik ben totaal niet geïnteresseerd in de sterren maar de discussie. In tegenstelling tot jouw vraag ik namelijk niet om respect maar respecteer een mening, hoe tegenstrijdig aan de mijne, als deze onderbouwd is.

Het probleem met jouw is dat je geen eigen mening hebt en die van anderen niet goed kan onderbouwen. Dat blijkt al uit deze reactie omdat ik al eerder probeerde het verschil tussen leuk en waar duidelijk te maken in een opinie. Eerste is als in je broek plassen omdat het een warm gevoel geeft, laatste de constatering dat het stinkt en dat je de rekening van de stomerij moet betalen. Leuk of niet leuk Jacob stuurt uiteindelijk de rekening.......

Goh, waarom had ik waardering al verwacht voordat ik reactie had geschreven?

Pavlov hondjes beste Watson, Pavlov hondjes die reageren op het belletje. Grappige is dat een ster alleen maar een (anonieme) afwijzing zonder argumentatie is. En wat je vind moet je naar het politiebureau brengen want dat is niet van jouw......

Microsoft loopt b.t.w. al jaren achter de feiten aan, zo ook nu, blijkt.
Gaat nog wat worden met solliciteren - bedankt voor uw afwijzing, vind ik leuk!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-07T09:05:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.