Spoelstra spreekt: Grootste bedreiging op dit moment

Ik zat een poosje terug naar de Wereld Draait Door te kijken waar ze een item over kunstmatige intelligentie hadden. Kunstmatige intelligentie zou nummer één bedreiging voor de mensheid zijn. Zodra de wereld bestuurd wordt door apparaten die slimmer zijn dan ons dan zou het einde oefening zijn voor onze soort.

Het eerste wat ik toen dacht was, ja maar we worden nu geleid door mensen met heel weinig intelligentie. Je zou soms wensen dat je wat kunstmatige intelligentie in de Tweede kamer bij kon prikken.

Maar als mensen van Google het al roepen dan zal het wel waar zijn want zij komen binnenkort met een zelfrijdende auto die je automatisch rijdt langs alle bedrijven die advertentieruimte bij Google hebben ingekocht.

Slimmer dan de mens

En ik denk zelf dat het waar is, dat scheelt ook. Sterker nog ik zie het nu al. In de huidige ict heb ik ook vaak de indruk dat het systeem slimmer is dan de mensen die het implementeren. Zelf vinden ze dit overigens niet, want ik hoor bij ict-projecten iets te vaak het zinnetje: beste klant, wat wij doen is geen rocket science. En dan toch het project uit de klauwen laten lopen, dat vind ik knap.

Nu is rocket science inmiddels ook geen rocket science meer want laten we eerlijk zijn, een raket maken, hoe moeilijk is dat nou? Je hebt een goede straalmotor nodig, die hadden ze in de jaren vijftig al, een goede carrosserie, een paar zuurstofflessen en begin maar met aftellen. Probleem is alleen, ik kan dit wel zo makkelijk vertellen maar als je mij daadwerkelijk in een raket stopt heb ik geen idee wat ik moet doen. Sterker nog ik rij sinds kort in een automaat en ik zoek nog steeds elke keer naar de koppeling.

Dus misschien is zo’n zelfrijdende auto van Google helemaal nog niet eens zo’n slecht idee. En kunstmatige intelligentie misschien ook niet. Alleen zou ik het dan wel graag willen combineren met een stukje kunstmatige liefde. Dan wordt de wereld pas echt een stukje mooier.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hillarisch deze Jacob, dank! :O)))

Waarom zou je voor jouw belangrijke zaken aan AI overlaten wat je liever zelf wil doen?

Dat is alsof je trouwt met een vrouw die slimmer is dan jezelf en je dus nooit meer wat in te brengen hebt. Dan kan je beter een samenlevingscontract hebben waarin staat dat jij niet altijd de afwas moet doen.

@Johan: Vrouwen trouwen toch normaliter met een man die dommer dan hun is?

@Johan
Dit is een humoristische column!

Ik wil geen leuke of belangrijke dingen overlaten aan AI, ik kan dat zelf veel beter. Maar ik ben het met Jacob eens, de tweede kamer wordt met AI zeker weten slimmer!

En je hoeft niet met een slimmere vrouw te trouwen om niks meer in te brengen te hebben. Het gaat ze er overigens ook niet om om altijd gelijk te hebben, als ze maar altijd gelijk krijgen!

Helaas, heb ik een knappe vrouw - zegt ze.
Maar aan haar (kunstmatige) intelligentie twijfel ik vaak (lees: meestal).
Zelfs de auto kan beter inparkeren als mijn knappe vrouwtje.
Zegt hij.

Is een magnatron 'eigenlijk' ook kunstmatige intelligentie, of is dat een 'bak' waar je uit kunt eten?

:D

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-11T10:29:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.