Spoelstra spreekt: Nooit voorop lopen

Estland schijnt voorop te lopen. Niet alleen in het drinken van spiritus maar ook op het gebied van digitalisering. Nu is Estland niet echt een land waar je achter aan gaat lopen. Zo heeft Skoda de reclameslogan ‘Volg de Skodarijder’ maar dan kom je ook niet in de meest hippe buurt terecht. Je moet ook nooit voorop lopen.

De eerste soldaten worden altijd neergeschoten. Als je wilt zien of het ijs dik genoeg is, heb je een dapper iemand nodig die tegelijk ook niet al te slim is. En diegene moet natuurlijk wel enig gewicht hebben anders heb je er nog niks aan.

Nu is het voor ons wel prettig dat Estland voorop loopt. Wij kunnen namelijk leren van hun fouten. Zo konden duizenden burgers in Estland dit weekeinde geen online zaken meer regelen omdat er een beveiligingslek moest worden verholpen in hun digitale identiteitskaart. Wat we hier van kunnen leren? Dat digitale zaken net zo lastig te beveiligen zijn als niet digitale zaken. Hoe erg je ook je best doet, je kunt niet alles beveiligen tegen criminelen. Je kunt het ze hooguit moeilijk maken. Maar dat geldt net zo goed voor het papieren identiteitsbewijs. In de oorlog konden ze dat al namaken met een rol wc-papier en een stencilapparaat.

Sleepwet

Wat je er ook van kunt leren? Dat je de overheid de juiste middelen moet geven om zo goed mogelijk op te sporen en te straffen. Je moet de mensen die opsporen ook de middelen geven en het liefst betere en mooiere middelen dan de criminelen. Als de crimineel vlucht in een Porsche en jij rijdt er achteraan in je Ford Focus, dan kun je wel een zwaailicht op je dak zetten, maar ik zou een helikopter gaan bellen want jij gaat het niet redden.

Daarom ben ik ook voor een sleepwet. Misschien niet per se de komende sleepwet, maar de overheid mag best wat middelen in handen krijgen om criminelen en terroristen voor te zijn. En natuurlijk gaat dat ook mis. Daar durf ik spiritus op in te nemen. Kunnen ze in Estland niet eerst even proefdraaien met die sleepwet?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Jacob. Dat politie boeven moet kunnen vangen en de AIVD terroristen opsporen zal iedereen het wel eens over kunnen worden. Maar hoe ze dat doen is wel degelijk een 'dingetje'. Want als oom agent in jouw onderbroekenla gaat snuffelen omdat je een keertje te hard hebt gereden dan is er iets mis. En die grens wordt nog grijzer als de belastingdienst hulp gaat krijgen van oom agent die precies weet waar/wanneer je auto rijdt op des lands wegen om die paar honderd euro's belasting meer te kunnen innen. Die grenzen worden steeds meer opgerekt en dan zul je als burger daar steeds maar weer voor op moeten komen want voordat je het weet loopt iedereen met een chip in het hoofd rond die stroomstoten geeft als je 'foute' gedachtes hebt.

Quote: voordat je het weet loopt iedereen met een chip in het hoofd rond die stroomstoten geeft als je 'foute' gedachtes hebt.

Dat gaat bij sommige mensen een vermogen aan batterijen kosten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-08T09:25:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.