Spoelstra spreekt: Digitaal vuurwerk

Jacob Spoelstra

De feestdagen worden steeds digitaler. En iets digitaal maken is alsof je een vegetariër uitnodigt voor het kerstdiner; het niveau van de gesprekken aan tafel zal vast omhoog gaan maar gezelliger wordt het niet.

De feestdagen worden door de automatisering ook steeds praktischer. Vroeger brachten Sinterklaas en zijn knechten de cadeautjes rond, nu doen de bezorgers van Bol.com het. Het scheelt wel een zwartepietendiscussie. Ook het lootjes trekken is via lootjestrekken.nl een agile-proces geworden. Je kunt dus niet meer per ongeluk je eigen lootje trekken en dan op pakjesavond met een verbaasd gezicht hele grote cadeaus uitpakken. ‘Wow! Een 65 inch Ambilight TV met nog een leuk complimenteus gedicht erbij ook.’

(Bijna) alles digitaal

Kerstkaarten worden tegenwoordig met een druk op de knop via het crm-systeem digitaal verstuurd. Als er nu een echte kerstkaart door de brievenbus valt, zie je de kinderen kijken alsof aliens iets hebben bezorgd. Ik denk tegenwoordig als ik een echte kerstkaart krijg ‘Shit, nu moet ik er ook eentje terugsturen. Hoe werkt dat ook alweer?’ 

Ook de cadeautjes worden digitaal. Vroeger kreeg ik cd’s, dvd’s, spelletjes of boeken. Dit alles is nu omgezet in enen en nullen. Het is nog steeds leuk om te krijgen maar niet echt leuk om uit te pakken. Je ziet tenminste nooit iemand een grote surprise van papier-maché uitpakken en dat iedereen dan verbaasd vraagt: En wat zit er in? Eh…. een linkje.

De enige feestdag aan het einde van het jaar die bewaard is gebleven voor het digitale geweld dat is Oud en Nieuw. Ik neem aan dat dit ook zo blijft. Tenminste als we het vuurwerk nu ook nog digitaal gaan maken dan hebben we echt alle gezelligheid weg geautomatiseerd.

Ik wens u fijne maar vooral gezellige feestdagen en denk bij het vuurwerk afsteken goed om uw ogen en vingers. De ict-industrie heeft ze volgend jaar hard nodig.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het vuurwerk kan je sowieso uitbesteden aan China. Daar wordt het toch al gemaakt en zitten zij met de chemische vervuiling van het maken en van het afsteken ervan. Oud op nieuw is voor de chinezen toch een normale werkdag want die vieren het 16 februari.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-20T11:20:00.000Z Jacob Spoelstra