Spoelstra spreekt: Verplicht een Apple

Afgelopen week was het weer zover. Er was weer de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple waar ze allemaal nieuwe snufjes aankondigen die het gemiddelde Noord Koreaanse toestel al drie jaar heeft. Ja, zeggen ze dan bij Apple, het klopt dat deze nieuwe snufjes allang beschikbaar waren bij andere leveranciers maar nu is het ook verkrijgbaar tegen een belachelijk hoge prijs. Dat is nieuw.

Een van de belangrijkste boodschappen van Apple was dat ze ons met nieuwe functies en apps willen helpen om minder achter een schermpje te zitten. Natuurlijk, dat is alsof de drugdealer tegen je zegt: ‘niet alles in één keer opmaken hè!’. Of Coca Cola die de cola nog lekkerder maakt, maar omdat ze willen dat je er niet te veel van drinkt, hebben ze de dop er extra stevig opgedraaid. Het worden van die ‘Drink maar geniet met mate’ en ‘Geldlenen kost geld’ campagnes. Als je echt wilt dat ze je product minder gebruiken, stop dan met reclame maken.

Gebruik maken

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Elke ontwikkeling van Apple is er juist op gericht dat je zo veel mogelijk van je telefoon gebruik maakt. Apple heeft niet voor niets zo veel effort gestoken om zo snel mogelijk op te starten, de batterijduur langer dan drie uur te krijgen en natuurlijk de draadloze koptelefoon, want dat fiets een stuk lekkerder met je iPhone. Ze kunnen er ook gewoon een batterij in stoppen die maar een half uur meegaat waarna je hem drie dagen moet opladen. Dan moet je dus heel zorgvuldig kiezen wanneer je je toestel wilt gebruiken en dan skip je al die lullige kattenfilmpjes wel.

De andere kant is natuurlijk wederom dat niemand je verplicht om een Apple-apparaat te kopen. Net zoals niemand je dwingt om een Facebook account aan te maken en als je iets wilt googelen dan kun je ook gewoon naar de bieb gaan. Bestaan die trouwens nog?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar, 't blijft wel heel, en krijgt behoorlijke (veiligheid) patches.. Ik type dit bv op een iMac 24" van half 2007. Ik heb 2 maanden geleden mijn iPhone 4s afgedankt (niet omdat die niet werkte, maar omdat hij toch wat traag werd). Dus duur, ja, maar 't werkt en blijft werken en is gebruikersvriendelijk. Dus uiteindelijk per jaar valt het best mee.

Nou R.i.P: Vandaag een Ipad air 2 van 2 1/2 jaar oud naar de schroothoop, gelukkig dat de kleine Android tablet van 4 jaar oud het nog doet. Voor mij dus echt geen dure apple meer met z.g.n. nieuwe features die Android al jaren heeft.

Service bij Apple is ook iets bijzonders, ja mag 7 keer hetzelfde vertellen en dan leiden ze je naar een zakelijke ondersteuning die wil dat je het de achtste keer uitlegt. Duur? Hoe je het ziet, die 8 mensen moeten ook betaald worden om je probleem niet op te lossen.

Ik denk niet dat veel *Noord* Koreanen de laatste mobiele snufjes hebben.
Maar verder een spot-on artikel. :)

@Richard
Er zijn vrij veel Noord Koreanen die in het berggebied met China kunnen bellen naar het buitenland met binnengesmokkelde smartphones. Wellicht dat daar ook een iPhone tussen zit maar ik verwacht eerder een Chinees merk.

Erg flauw en bijna verlaagd tot android fanboy proza. Apple voegt inderdaad wel vaker features later toe maar grosso modo zijn ze dan ook vaker beter en verfijnder uitgewerkt. Ook het gezever over de prijs begint erg flauw te worden. De iPhone SE met z'n 299 euro kostende prijskaartje kan bijna alles en is snel genoeg om jaren mee te gaan waarbij je nieuwe android toestellen ziet uitkomen die ook niet echt goedkoop te noemen zijn zoals de Samsung S9 en de Huawei P20.

Los van het feit dat veel details over de beperkende mogelijkheden niet volledig duidelijk zijn kan ik als ouder van twee dochters vertellen dat ik de beperkende mogelijkheden toejuich. Je kan er flauw over doen met je voorbeelden over de drugsdealer en de frisdrankfabrikant maar dit is wel erg kortzichtig en vooringenomen. Er zijn niet eenvoudig alleen maar twee partijen als het om gezond / fatsoenlijk smartphone gebruik gaat. Apple erkent de ouder en dat je als ouder je kinderen geen onbeperkte toegang tot apps wil geven, want er moet ook nog soms gewoon geleerd worden.

Maar hey... niemand is natuurlijk verplicht om jouw flauwekul proza te lezen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-06T10:16:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.