Spoelstra Spreekt: Geen zin

Jacob Spoelstra

Microsoft weet wat ik nu ga opschrijven. Tenminste binnenkort weten ze dat en dan schrijft deze column zich vanzelf. Microsoft gaat namelijk Word uitbreiden met kunstmatige intelligentie (ki/ai). Hiermee kan het tekstverwerkingsprogramma op basis van wat jij eerder hebt getypt, voorspellen welke woorden daarop zullen volgen.

Google Docs kon dit overigens allang. Maar ja, wie gebruikt er nou Google Docs? Sorry, dit laatste wilde ik niet opschrijven, dit was een aanvulling van Microsoft.

Aan de haal

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar Microsoft gaat dus straks onze zinnen bedenken. We typen ‘Microsoft’ in en vervolgens vult Word dit aan met ‘weet wat ik ga opschrijven’. Toen de rekenmachine kwam zijn we steeds slechter gaan rekenen, dankzij de spellingscheck is onze spelling naar kleuterniveau gedaald en dankzij Word kunnen we straks ook geen zin meer maken. Nou, dan maak je zin! Sorry, wederom ging Microsoft met mijn zin aan de haal.

Dankzij computers hoeven we steeds minder te doen, kunnen we daardoor steeds minder en wordt er voor ons bepaald wat we willen. Daarom moeten we ook met potlood en papier blijven stemmen, anders loop je het risico dat de computer je een voor-ingevuld stemformulier voor je neus duwt. Of zoals ze dat in Uganda noemen: verkiezingen. Het is het grote gevaar van kunstmatige intelligentie. Elon Musk waarschuwde hier in 2017 al voor. Ik had overigens liever gehad dat hij ons in 2017 had gewaarschuwd dat we bitcoins moesten kopen en niet pas toen ze vijftigduizend dollar waard waren.

Gênante berichten

Overigens ben je natuurlijk niet verplicht om de voorgestelde woorden te gebruiken, maar we hoeven onze Whatsapp-berichten maar na te kijken om te zien welke gênante berichten we hebben verstuurd omdat we even niet hebben opgelet bij het automatisch aanvullen van woorden.

Dus of dit een goede ontwikkeling is? Vul zelf in.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

en wat nou als je LibrOffice-Writer gebruikt?

Microsoft's SwiftKey is een intelligent toetsenbord voor iOS en Android, welke ook voorspelt wat je gaat typen. Het lijkt me dat MS deze AI ook voor Word gaat inzetten. Dan gaat MS Google achterna, elk karakter dat jij tikt gaat naar Redmond...

@Frank Die gebruik ik ook op mijn android telefoon! De Microsoft swiftkey. Ieder karakter wordt opgestuurd naar Redmond? Dat is niet zo mooi. Gelukkig is de rest allemaal betrouwbaar, Android dat straalt een en al degelijkheid en betrouwbaarheid uit. Ook bij het surfen je privacy nooit in het geding, men doet nooit aan identificatie en data vergaren en wat ze wel doen is transparant.

Die computer en het internet, die techniek ziet er allemaal best leuk uit maar in handen van mensen draait het alleen maar op stront uit.

Als je een duitse mobiel hebt en nederlands typt krijg je de grootste nonsens. Dat is geen KI maar KD, kunstmatige domheid.Ja computers worden steeds menselijker.

Of GD, gebruikersdomheid. Verkeerde taal ingesteld of blind voorstellen overnemen: dat moet je niet doen.

Nu moet je vaak nog een taal instellen. Ik heb er 2 ingesteld, Nederlands en Engels, en na een paar woorden gaat het goed (Duits typ ik nooit). Maar er komt een tijd dat je niks hoeft in te stellen, waarbij het toetsenbord (of de tekstverwerker) zelf probeert uit te zoeken in welke taal je typt en daarop z'n woordenboek (en voorspellingen) aanpast.

Ach Frank, ich heb bij diverse FOSS projekten vertalingen geregeld/gemaakt.
Die "smartphones" zijn niet zo smart, ongeveer zo smart als jouw opmerking.

Ik heb nu Florisboard geinstalleerd, past beter bij mij.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-24T10:20:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.