Spoelstra Spreekt: Kunstmatige tunnelvorming

Jacob Spoelstra

Volgens Amnesty International discrimineren de algoritmes van de Belastingdienst. De algoritmes zouden bij het afwijzen van de toeslagen etnisch hebben geprofileerd. Ik heb de algoritmes niet bekeken, maar ik denk dat ze gelijk hebben en dat de algoritmes hebben gediscrimineerd. Dat is namelijk het doel van een algoritme. Als je de vraag stelt ‘Zullen we gebruik maken van algoritmes?’, dan stel je eigenlijk de vraag ‘Zullen we gaan discrimineren?’. Het kan nu nog.

Een algoritme stimuleert bij dezelfde kenmerken om dezelfde vervolgstappen te nemen. Het algoritme gooit allemaal kenmerken op één hoop en koppelt daar voor die hele groep een gevolg aan. Of zoals ze dat in de Dikke van Dale noemen: discriminatie. Wat als de rechtbank ook gebruik gaat maken van algoritmes? Je bent dan niet meer schuldig tot het tegendeel is bewezen, je bent dan schuldig omdat degene die op jou lijkt ook schuldig is.

Onzinnige complottheorieën

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

We moeten misschien ook een keer stoppen om algoritmes ‘kunstmatige intelligentie’ te noemen. Het is kunstmatige tunnelvorming. Kijk maar eens naar social media. En of dit nu Facebook, Twitter of LinkedIn is, dat maakt niet zo veel uit. Als je een paar keer op nepnieuws klikt, dan denkt het algoritme dat deze persoon blijkbaar totaal niet geïnteresseerd is in de waarheid. Vervolgens word je volgestopt met de meest onzinnige complottheorieën.

Wat het algoritme eigenlijk zou moeten doen, als het inderdaad lerend vermogen zou hebben, is zodra iemand op nepnieuws klikt diegene ter compensatie even een paar feitjes voorgeschoteld krijgt. Of ja een paar? Eigenlijk net zo veel tot hij wel gevaccineerd is.

Geen goed idee

Maar ja, dat is natuurlijk als ik het algoritme zou schrijven. Los van het feit dat ik niet eens de instellingen van mijn tv kan programmeren, zou dit natuurlijk niet een heel goed idee zijn. Iedereen zou dan reageren zoals ik. Daar zou denk ik niet alleen Amesty International tegen zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mag ik je aan Tamiflu herinneren, een enorme hype, het enige midddel dat tegen de Vogelgrippe H5N1 zou helpen.
Roche is er rijk van geworden echter, achteraf bleek dat middel onwerkzaam.

We mogen best eens wat beter luisteren naar de tegenstanders van covid19-vaccinaties en wat beter kijken naar die genen die ondanks 2 injekties toch ziek worden zoals Powell. Een vergelijk met de vaccinaties van poliomyelitis of mazelen en hoevell daar ziek worden ondanks vaccinatie heb ik nog nergens gevonden.

En ja discrimineren (onderscheid maken) is nodig zodat we bijvoorbeeld niet automatisch medicijnen alleen op mannen testen en dan geloven dat het identiek werkt bij vrouwen wat vaak helemaal niet het geval is.

Algoritmes kunne misschien helpen maar de beslissing moet mijns inziens van een mens gemaakt worden die nog zoiets als gezond verstand heeft (hopelijk).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-27T09:49:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.