Spoelstra Spreekt: Schop

Jacob Spoelstra

Ik heb altijd veel respect voor mensen die iets met hun handen kunnen. Automonteurs bijvoorbeeld. Ik heb namelijk nul verstand van auto’s. Als mijn auto kapot is, dan doe ik altijd even de motorkap open, dan groet ik alle motoronderdelen, doe de motorkap weer dicht en bel vervolgens iemand die het wel kan repareren.

Hetzelfde gebeurt als ik een nieuwe auto koop. Ik loop dan altijd even om de auto heen, schop tegen de achterbanden en vraag of de auto van een oud vrouwtje is geweest. Als de autoverkoper dit bevestigt, dan koop ik de auto.

Manipuleren

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar alleen verstand van auto’s is niet meer genoeg. De helft van de auto is tegenwoordig ict. Mercedes-Benz heeft daarom een heus softwarecentrum geopend waar zij onder meer hun eigen besturingssysteem MB.OS gaan ontwikkelen. Dat Mercedes goed is met software, wisten we al. Ze zijn nota bene bestraft voor hun sjoemelsoftware, waarmee ze handig alle uitstootcijfers wisten te manipuleren.

Mijn auto zit inmiddels ook vol software. Als ik nu tegen de achterband aanschop gaat er ergens een rood lampje branden. De auto bepaalt zelfs hoe ik moet rijden. Zo mag ik niet meer over een streep rijden, de auto parkeert zichzelf in en als ik twee keer knipper met mijn ogen dan moet ik van de auto naar het eerste de beste benzinestation gaan om een bak koffie te nemen. Ik zeg benzinestation, maar dat is het natuurlijk allang niet meer. Los van het feit dat je daar ook je wekelijkse boodschappen en sinterklaasinkopen kunt doen, wordt het steeds meer een laadstation. Over een paar jaar zit er ook iemand van de helpdesk van Mercedes.

Ict’ers werven

Daarom wil Mercedes nu duizenden ict’ers gaan werven. En als ze hetzelfde salaris gaan betalen als dat van een automonteur, dan wens ik ze daar veel succes mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

“Dat Mercedes goed is met software, wisten we al. Ze zijn nota bene bestraft voor hun sjoemelsoftware, waarmee ze handig alle uitstootcijfers wisten te manipuleren.”

Volgens mij was VW de klup die de sjoemelsoftware in hun auto’s had gezet….
Niet Mercedes.

@Robbert: nee hoor - Mercedes was er ook een.
https://www.agconnect.nl/artikel/15-miljard-dollar-voor-sjoemelsoftware-mercedes-benz

Net zo als vele anderen:
* https://www.ad.nl/auto/peugeot-opel-en-citroen-aangeklaagd-wegens-sjoemelsoftware~ae5bddfc
* https://www.businessinsider.nl/de-schade-door-sjoemelsoftware-zou-bij-fiat-nog-veel-hoger-kunnen-uitvallen-dan-bij-volkswagen/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-04-13T10:46:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.