Het bedrijfsnetwerk (4)

Dit artikel delen:

Het is misschien makkelijker bij uw huidige voorkeursleverancier voor software te blijven voor een framework dat is ontworpen voor de integratie en coördinatie van toepassingen. Het is alleen geen goed idee en zal slechts tot serieuze problemen later leiden.

Ook een andere frameworkleverancier is geen waterdichte oplossing, omdat die even goed kan miskleunen als de huidige toepassingenleveranciers. Hoewel er uitstekende oss- en andere producten beschikbaar zijn, die zeer geschikt zijn voor kleinere organisaties, is de keuze voor de wereld van de grote bedrijven een stuk beperkter. Toepassings- en databaseleveranciers scheppen hun eigen klantenbindingprobleem; hetzelfde geldt voor Microsoft. Dus blijven IBM (in een unieke positie vanwege de grootte) en BEA als de onafhankelijke leveranciers over, hoewel er ook andere specialisten op specifieke industriegebieden bestaan.
Met uitzondering van Microsoft volgen al deze leveranciers nu de standaardroute, met sterke nadruk op Java en XML. De eai-gereedschappen die op dit moment de dienst uitmaken, bijvoorbeeld Websphere, zijn gericht op het bouwen van een web-frontend op bestaande toepassingen, waarbij J2ee ook koppelingen ondersteunt naar tp-systemen en databases. Een uitstekend idee en deze producten domineren de ontwikkeling van toepassingen in de databasemarkt nu al enige jaren. Toch zijn ze nog steeds toegespitst op traditionele transactiesystemen en online-querytoepassingen. Dat is echter niet genoeg! De bedrijfstoepassingen van morgen moeten documenten en kantoorsystemen integreren met gegevensverwerking, waarbij coöperatieve workflow-verwerking, batch-verwerking en berichten als sleuteleisen tellen, evenals interactieve toepassingen.
Dit zorgt voor een dilemma. Ongetwijfeld zullen IBM, BEA, et cetera de mogelijkheden van hun huidige product uitbreiden, maar ze zijn niet van begin af aan op de juiste manier ontworpen. Een werkelijk onafhankelijk ontworpen integratieframework is niet alleen volledig gebaseerd op standaarden, maar is ook van begin af aan ontworpen als asynchrone berichtuitwisselingsarchitectuur. Productverkopers zullen dit afdoen als onbelangrijke technologische achtergrond. Het is echter wel degelijk belangrijk! Steeds weer accepteren de gebruikers dat wat als het best verkocht wordt, zonder op de consequenties te letten. De dikke cliëntarchitectuur was van begin af aan slecht en, zelfs terwijl SAP de wereld liet zien hoe goed de slanke-clientarchitectuur werkte, luisterden veel organisaties naar onervaren enthousiastelingen en deden het verkeerd. Vandaag de dag vormen al die dikke client-toepassingen het grootste probleem dat de it ooit heeft gehad. Misschien dat er deze keer wel aandacht is voor het vanaf de tekentafel goed opzetten van de architectuur.
Laat ik eerlijk zijn ten opzichte van SAP - hoewel ik hun product niet aanraad omdat je daarmee vastzit aan het bedrijf. De architectuur van het product is goed. Het interessantste product is echter met voorsprong het Nederlandse Cordys. In tegenstelling tot veel beginnende bedrijven heeft Cordys de financiering goed op orde en heeft daardoor een enorme hoeveelheid ontwikkelwerk kunnen doen, voordat het product op de markt is gebracht. Cordys is onafhankelijk van enige toepassingenverkoper; het is een onafhankelijk framework, de basis voor een volledig geïntegreerd bedrijfsnetwerk. Voor de toekomst enorm belangrijk, is dat de architectuur zorgvuldig is ontworpen, en niet afgeleid van een of ander product. De backbone van Cordys ondersteunt connectoren, met gebruik van de XML-standaarden, voor de integratie met toepassingen. Er zijn api's naar veelgebruikte toepassingen, maar er is tevens een uitgebreide gereedschapsset voor het bouwen ven deze connectoren voor andere toepassingen. Workflow-management is integraal, net als de noodzakelijke portalen voor toegang naar de bedrijfsgegevensbronnen. De front-ends van Cordys zijn niet afhankelijk van een webbrowser en werken, omdat ze op berichtenuitwisseling zijn gebaseerd, zeer efficiënt waardoor de bekende netwerkperformanceproblemen worden vermeden, met name over wide area-netwerken.
Cordys gaat volgens mij een belangrijke rol spelen.< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.