Week 37 - 2005

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wat moet een veilingbedrijf met internettelefonie? Oracle is nu de grootste crm-speler Haalt SCO zijn eigen rechtszaak wel?

Wat moet een veilingbedrijf met internettelefonie?
... de communicatie tussen aanbieder en koper verbeteren. Echt. Meg Whitman, de succesvolle topvrouw van eBay, zegt het. Het post-zeepbeltijdperk is hiermee wel definitief afgesloten. Ik wil Skype allerminst vergelijken met Worldonline, maar om nu 2,6 miljard dollar neer te tellen voor een verliesgevend bedrijfje in internettelefonie met een jaaromzet van 60 miljoen dollar! Dan neem je wel een gok.
Natuurlijk, Skype is een zeer innovatief bedrijf dat als kool groeit in de meest veelbelovende markt van de ict-industrie. Maar het probleem van veelbelovende markten is dat iedereen zich daarop stort. En iedereen is in dit geval zowel de computersector (onder meer Microsoft, Yahoo! en Google) als de telecomwereld. Skype krijgt de komende jaren machtige concurrentie.
En wat is de synergie tussen eBay en Skype die het afsluiten van een dergelijke megadeal motiveert? Wat ziet Whitman, wat ik niet zie? eBay wil telefonie integreren in het veilingproces en het aangekochte betalingssysteem PayPal gebruiken om Skype-gesprekken af te rekenen. Whitman verwacht dat een deel van de klanten uiteindelijk de details van een aankoop liever mondeling bespreekt. Die service kan eBay dan - betaald natuurlijk - online aanbieden. Zou daar zo'n behoefte aan zijn? Ik twijfel. Volgens mij is juist de zegen van een veilingsite dat je een transactie geheel achter je toetsenbord kunt afhandelen.
 
Oracle is nu de grootste crm-speler
... ja en? De wet van de verminderde meeropbrengst luidt dat de totaalomzet van twee fuserende bedrijven minder is dan van beide apart. Wat zal dan wel niet het effect zijn als een bedrijf zoals Oracle de ene mega-overname na de andere doet? Het bedrijf van Larry Ellison heeft na PeopleSoft/J.D. Edwards en Retek ook Siebel ingelijfd. Ditmaal gaat er een kleine 6 miljard dollar over de toonbank.
Uit alle studies blijkt dat het gros van de grote fusies en overnames niet aan de verwachtingen voldoet. En zei ene Larry Ellison jaren geleden al niet dat alleen softwarebedrijven in problemen liever cheques schrijven dan software? Dan moet de nood bij Oracle wel heel hoog zijn. Ellison kan nu triomfantelijk roepen dat hij in een klap de grootste crm-speler is, maar voor welke prijs? De continue reorganisatieprocessen moeten een enorme wissel op de onderneming trekken.
Anderzijds zit er een duidelijke en verdedigbare strategie achter de overnames. Oracle is er op eigen kracht niet in geslaagd een leidende speler in bedrijfssoftware te worden. Dan maar via overname van zoveel mogelijk softwarebedrijven en - nog belangrijker - klantenbestanden. De koek is in deze markt verdeeld: gebruikers van bedrijfsapplicaties stappen niet snel over; de meeste omzet en omzetgroei wordt gegenereerd uit onderhoudscontracten en aanvullende licenties. Het is Oracle niet gelukt zich op eigen kracht deze sector binnen te vechten. De software was kennelijk niet overtuigend of onderscheidend genoeg. Via twee monsteracquisities is Oracle nu wel de tweede leverancier van bedrijfssoftware ter wereld geworden. Dat biedt uitzicht op een gestage licentiestroom voor jaren.
Veel klanten krijgen weliswaar een leverancier minder, maar daarmee nog geen geïntegreerde software zoals SAP die levert. Die integratie is nog de grootste krachtproef waar Oracle de komende jaren voor komt te staan.
 
Haalt SCO zijn eigen rechtszaak wel?
... dat staat nog te bezien. Met SCO gaat het heel treurig aflopen. Vanaf 2003 haalde het Unix-bedrijf geruime bijna wekelijks de wereldpers vanwege een ramkoers met de Linux-wereld, maar behalve een eenmalige forse donatie van Microsoft is deze toekomststrategie alleen maar contraproductief geweest. Als de rechtszaak tegen IBM niets oplevert, kan het bedrijf de deuren wel sluiten. Het bedrijf, hoeder van het Unix-erfgoed, heeft de eigen Linux-producten op sterk water gezet, terwijl de omzet aan Unix-software steeds verder terugloopt. De inkomsten uit het SCOsource-programma, opgericht om ongeruste Linux-gebruikers te vrijwaren van schadeclaims, zijn het laatste jaar volstrekt ingezakt. Het licht gaat langzaam uit. De enige strohalm waar de financiers zich aan vasthouden is de rechtszaak tegen IBM. Maar die start past in februari 2007. Wat is er dan nog over van SCO?

 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-16T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.