Que si, que no

Als één ding de Nederlander 's zomers bezig houdt, is het wel het weer. Zeker als het zo beroerd is als de afgelopen weken. De weermannen en -vrouwen konden wekenlang volstaan met één plaatje: dat van de meerdaagse verwachting die laat zien dat het de komende dagen blijft regenen, maar dat aan het eind van de week de zon echt doorbreekt. Niet dus. De laatste tijd wordt zelfs de slechtste boodschap met een olijke blik gebracht: veel bewolking, regelmatig buien, 22 graden: redelijk zomerweer dus! Aldus de weerman. Mooi weer spelen, heet dat.

Het gebrek aan zonlicht heeft een weinig bevorderlijke uitwerking op het humeur. Dat lijkt ook te gelden voor het verschijnsel lagedrukgebied. Een bevriend bioloog heeft daar wel eens een theorie voor bedacht. Bij lage druk werken bepaalde enzymen niet goed meer, waardoor biochemische processen in het lichaam langzamer verlopen dan normaal. Daardoor word je sloom en raak je snel geïrriteerd. De theorie is gebaseerd op de waarneming dat zijn kinderen bij het naderen van een koufront steeds harder gaan klieren, en op het gerucht dat de luchtdruk op langeafstandsvluchten kunstmatig laag wordt gehouden om de passagiers een beetje rustig te houden. Wetenschap is anders, maar wie de theorie eenmaal kent, ziet haar voortdurend bevestigd. Medio juli was een goed voorbeeld. Er was een lagedrukgebied en er waren op de een of andere manier ook een heleboel kleine conflicten en incidenten, waarbij e-mail zoals gebruikelijk de belangrijkste uitlaatklep was. Sla uw 'deleted items' er eens op na om te kijken of in de theorie een kern van waarheid schuilt.
Ook in de IT-sector lijkt sprake van een lagedrukgebied. Het eerste halfjaar is voor de meeste IT-bedrijven uitgesproken slap geweest. Veel bedrijven hebben nog steeds mensen op het reservebankje zitten. Niemand weet precies hoe het komt, maar er zijn drie redenen die regelmatig worden genoemd.
In de eerste plaats zijn alle millenniumprojecten afgelopen (echt!). Millenniumspecialisten blijken niet altijd gemakkelijk in te zetten op nieuwe opdrachten. Dat scheelt op jaarbasis een paar miljard aan omzet.
In de tweede plaats hebben veel organisaties bij het uitvoeren van hun millenniumprojecten meteen een heleboel achterstallig onderhoud weggewerkt. Ze hebben legacy-systemen afgestoten, nieuwe systemen ingevoerd, Itil-processen ingericht, 'service level agreements' afgesloten: allemaal activiteiten waarvan iedereen dacht dat ze tot na de millenniumwisseling zouden worden uitgesteld, maar die al vorig jaar zijn afgerond.
In de derde plaats hebben veel klanten van grote IT-bedrijven op dit moment zelf hun eigen problemen. Tegenvallende resultaten en dus kostenbesparingen, maar ook de nodige reorganisaties, fusies en overnames. Geen bevorderlijk klimaat voor grote investeringen in informatietechnologie. Zo beschouwd is er niet echt sprake van een lagedrukgebied, maar van een windstilte die al een paar maanden aanhoudt. En zonder wind valt er weinig te zeilen.
Bedrijven in de sector die met een 'e' begint, hebben er trouwens niet zo'n last van. In het 'business-to-business'-segment lijkt er meer dan genoeg werk te zijn. Vooral 'e-procurement', ofwel inkopen nieuwe stijl, is hot. Is het toeval dat veel ondernemingen in deze sector een naam dragen die nog het meest aan een Spaanse badplaats of een Caribisch eiland doet denken? Bedrijven als Marimba, Escador en Ariba hebben goed begrepen dat een tropische naam wonderen kan doen voor de klandizie. Zelfs Microsoft lokt ons tegenwoordig met vrolijke calypsoklanken naar de dealer. Ook de Fenit ziet het zonnig in. Volgens de brancheorganisatie is er weinig aan de hand en zal de markt dit najaar weer aantrekken.
Stilte voor de storm dus. Intussen is het wachten tot de wind weer opsteekt. Een goed moment om het dek te schrobben. Voor wie deze periode op een andere genoeglijke manier wil doorbrengen, zijn er genoeg alternatieven. Zoals een nieuwe Internet-provider nemen en een zomerhitje downloaden, of... gewoon lekker op vakantie gaan.
 
 
Edo Roos Lindgreen, senior manager Kpmg Information Risk Management, en docent IT & Auditing aan de Universiteit van Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Edo Roos Lindgreen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.