Standaard XML/Schema

Het is vrijwel zeker dat business-to-business (B2B) e-commerce gebaseerd zal zijn op XML in combinatie met applicatiespecifieke schema's. Dit wordt de nieuwe generatie edi-systemen. Deze zijn vooral gericht op nieuwe applicaties. De bestaande edi-systemen zullen ze niet op korte termijn vervangen. Wel is het waarschijnlijk dat bestaande edi-leveranciers hun nieuwe systemen op XML/Schema zullen baseren.

Voor dit nieuwe edi-concept zijn standaarden absoluut essentieel. XML is zelf zo'n standaard, maar voor Schema zijn er nog geen standaarden. Het zal echter niet lang duren voordat W3C de resultaten van lopende activiteiten op dit vlak openbaar maakt. Als er een Schema-standaard is afgesproken, zal een werkelijk Schema altijd specifiek zijn afgestemd op de applicatie, zodat er een groot aantal verschillende schema's ontwikkeld zal worden. Deze zullen binnen verschillende gebruikersgroepen worden toegepast. Zorgvuldig beheer van deze en andere schema's is dan ook van groot belang.
Er zijn twee invloedrijke standaardisatie-organisaties, de Organisation for the Advancement of Structured Information Standards (Oasis) en de United Nations Centre for Trade Facilitation and E-business (UN/Cefact). Deze organen zijn begonnen met een kruistocht voor een wereldwijde industriestandaard. Zij worden daarbij ondersteund door zo'n 150 bedrijven.
Microsoft heeft aangeboden de markt te controleren, en wel met het Biztalk-initiatief. IBM daarentegen concentreert zich op grootschalige ondernemingen. Biztalk is een model om XML-schema's te bouwen. Microsoft ondersteunt daarbij al een Schema-repository, de Biztalk library. Er zijn ook andere repositories, zoals XML.org. Microsoft zal ook een server-product introduceren om Biztalk te implementeren en valt hiermee de groeiende markt voor leveranciers van applicatiediensten (application service providers of ASP's ) aan.
Oasis is onlangs een nieuwe project begonnen, ebXML. Dit is een nieuwe groep die heeft beloofd om binnenkort de eerste deelresultaten op te leveren, maar ook heeft toegegeven dat het ontwikkelen van een definitief raamwerk vijftien tot achttien maanden kost. De doelstelling van ebXML is het bouwen van een overkoepelend raamwerk, waar iedereen op kan inprikken. Het geeft duidelijk aan dat ze bang zijn dat mensen te veel kleine groepjes gaan vormen die allemaal met hetzelfde bezig zijn. Ik vermoed dat ze vrezen dat dit Microsoft in de kaart speelt, al heeft Microsoft zich op dit gebied meer aan open standaarden geconformeerd dan wie ook!
Eén aspect van ebXML is het gegeven dat UN/Cefact zich verbonden heeft aan de Oasis-standaarden, waardoor kleinere bedrijven en ontwikkelingslanden evenveel van XML kunnen profiteren als de grote organisaties.
IBM en Microsoft moedigen zowel ASP's als ondernemingen aan hun B2B-servers te baseren op MQSeries en MSMQ. Er zijn natuurlijk al veel bestaande systemen, met name in de financiële dienstverlening, die reeds voldoen aan specifieke eisen op het gebied van betrouwbaarheid, beveiliging, beheer en dergelijke. De bedrijven die deze producten en diensten leveren willen graag marktaandeel behouden en uitbreiden. Ze realiseren zich dat XML/Schema de standaard van de toekomst is en praten al over nieuwe producten. Het ligt voor de hand dat deze leveranciers ebXML ondersteunen, omdat Biztalk Microsoft te veel macht zou geven.
Leveranciers die zich aan XML verbonden hebben, zijn TSI Software (Mercator Integration Broker Software) en Scriptics (Connect). De laatste belooft een op Linux gebaseerde versie, wat heel verstandig klinkt. Minstens zo interessant is de impact van industrieconsortia die het patroon van de eerste edi-diensten volgen. Rosettanet heeft zijn eerste XML Partner Interface Process geannonceerd; in Engeland neemt de Business and Accounting Software Developers Association (Basda) het voortouw.
Basda wil gebruikers en leveranciers van boekhoudpakketten gegevens met elkaar kunnen laten uitwisselen, met name voor grootschalige erp-systemen zoals SAP. Basda gebruikt Biztalk met Stilo XMLDeveloper ontwikkeltools om het eBIS-XML initatief te produceren. De volledige specificaties zijn opgesteld door een partner, Burns Ecommerce Solutions, en zijn bij Basda verkrijgbaar voor ongeveer 2000 dollar. Basda werkt ook aan andere schema's, zoals belasting- en salarisinterfaces, een project samen met de Engelse belastingdienst. Deze standaarden worden in Engeland, Ierland en Australië reeds gebruikt. Voor gebruik in Nederland en de rest van Europa zullen enige aanpassingen nodig zijn. Toch goed om naar te kijken in het licht van eventuele partnerships. Het ebXML-initiatief is zeer wenselijk, maar we kunnen niet te lang wachten!
Tenslotte is het interessant om te zien wat IBM van plan is te doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-14T00:00:00.000Z Martin Healey