Spoelstra spreekt: Goeroes

Jacob Spoelstra

Er wordt mij wel eens gevraagd, wat is je visie? Columnisten hebben geen visie. Columnisten schoppen tegen dingen aan, pissen erover en lopen hard weg. In het normale leven noemen we zoiets zinloos geweld, in een tijdschrift of krant noemen we dit een column.

Wat is dan de functie van een columnist? U wakker te schudden, te laten lachen en voornamelijk om u te irriteren. Voor een visie moet u bij de goeroes zijn. De goeroes die voorspelden dat internet het helemaal zou worden en vervolgens toch weer niet, o ja toch wel. De Goeroes die zeiden dat SMS het zou worden. O nee, dat heeft nog nooit een goeroe gezegd.

SMS was namelijk te makkelijk, te één dimensionaal en iets wat iedereen begreep en daar houden goeroes niet van. Goeroes spreken het liefst in warrige taal die niemand begrijpt. Neem bijvoorbeeld voetbalgoeroe Johan Cruijff. Niemand begrijpt die man en toch zit er geen woord Frans bij wat hij zegt. Overigens ook vaak amper een fatsoenlijk woord Nederlands.

Rode revolutie

De afgelopen CeBIT was er weer eentje waar goeroes, visionairs en topmannen die denken dat ze goeroe of visionairs zijn, met het ene statement na het andere kwamen. De leukste was: Er komt een vijfde revolutie! Let op goeroe Spoelstra, want er komt een rode revolutie. De chinezen komen.

Goeroes vergeten er vaak bij te vertellen wanneer een en ander gaat plaatsvinden. Ik kan nu wel alles op draadloze breedbandnetwerken gooien maar als de markt er nog niet klaar voor is, is het weggegooid geld. Maar wacht ik te lang dan ben ik te laat.

Dat had een uitspraak van Cruijff kunnen zijn. En Cruijff heeft altijd gelijk. De defensie van AJAX is ook geitenkaas.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Spoelstra, ik zeg het niet vaak maar dit is nou een geinig stukkie. Chapeau!

Ach meneer Spoelsta, dat u geen goeroe bent is al heel erg lang duidelijk. Maar er is een groot verschil tussen relativeren en bot irriteren. Het eerste dient namelijk gepaard te gaan met enige kennis van zaken. En zinloos geweld is strafbaar.

"Er wordt mij wel eens gevraagd, wat is je visie?" En meneer Spoelstra, wie vraagt jou dat dan, dat is je moeder zeker, want die blijven altijd in hun kinderen geloven ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-20T15:02:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.