De Kijk van Van Eijk: Batman inspireert

Peter van Eijk

Het ict-werk wordt vaak zo zwaar en serieus genomen, het mag echt wel wat lichtvoetiger. Moeilijk? Nee hoor, neem bijvoorbeeld ‘The Dark Knight’ (de nieuwste Batman-film) ter inspiratie. Het kantoorleven wordt leuker en draaglijker als we de fantasiefiguren uit een film als deze gaan vergelijken met de mensen waar we dagelijks in de werkelijke wereld mee moeten werken. Om met de Joker te spreken: “Why so serious?” Een paar voorbeelden.

Je zit in een vergaderkamer zonder ramen, de projectleider legt uit dat de wensen van de gebruikers er vandaag weer anders uitzien, en dat het registratiesubsysteem bij nader inzien aan het verantwoordingssysteem moet worden gekoppeld omdat over het hoofd was gezien dat er interfaceproblemen waren met de middleware. Iemand vraagt de projectleider hoe deze wijziging valt te rijmen met de begroting en de mijlpalen. Je ziet de projectleider hulpeloos kijken. Een ding houdt je dan nog op de been: de gedachte aan de Joker die met een stalen smoel zegt: "Do I really look like a guy with a plan?"

Het zou ook mooi zijn als genoeg it'ers en beleidsmakers dezelfde morele ruggengraat zouden hebben als Lucius Fox. In deze tijd zoeken we een antwoord op de steeds verdere digitalisering van de maatschappij. Dat is een ontwikkeling die allerlei mogelijkheden biedt, maar ook veel bedreigingen voor de persoonlijke levenssfeer van onschuldige burgers. Batman, alias Bruce Wayne, heeft zijn bedrijf een innovatief afluistersysteem laten ontwikkelen. Lucius Fox is de bedrijfsleider, en weigert om het te bedienen: "Spying on thirty million people is not part of my job description."

Tenslotte, als je server is gecrashed en de backup-tape onleesbaar blijkt te zijn, en je je team moet inspireren, kun je altijd nog denken aan Harvey Dent, de officier van justitie: "The night is darkest just before the dawn. And I promise you, the dawn is coming."

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-15T11:27:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.