Spoelstra spreekt: 2009

Het jaar 2008 is weer voorbij en we staan aan de voet van 2009. Grote vraag is natuurlijk wat 2009 ons gaat brengen. Ik denk dat 2009 het jaar gaat worden waarin het woord kredietcrisis het meest wordt misbruikt.

Ik merk dat ik het zelf nu al doe. Dan zeg ik tegen mijn vrouw dat ze in verband met de kredietcrisis die dure laarzen maar beter niet kan kopen. Niet dat dit helpt want een dag later heeft ze de laarzen toch gekocht met het argument dat ze straks met die kredietcrisis misschien wel weg zijn.

Ook de ict-sector gaat de kredietcrisis flink misbruiken. Ook zij doen dat nu al. Met de kredietcrisis als excuus worden lagere prijzen afgedwongen en zijn de snoeiacties al begonnen. Ook zullen wederom een groot aantal projecten flink uitlopen of zelfs mislukken. Dit heeft uiteraard niks met de kredietcrisis te maken, maar je kunt de buitenlanders niet overal de schuld van geven.

Minder overspannen

De overspannen ict-arbeidsmarkt zal in 2009 iets minder overspannen zijn doordat er minder nieuwe vacatures komen en omdat er door ontslagen weer nieuwe mensen beschikbaar komen. Natuurlijk niet direct de beste mensen, want je gaat toch niet je beste mensen als eerste de straat op sturen. Aan de andere kant, het zou me nog niet eens verbazen ook.

Dan is er natuurlijk ook nog goed nieuws. De overheid gaat in 2009 flink geld uitgeven dus daar moeten we ons als ict-industrie dan maar volledig op storten. Er is genoeg te doen.

Zelf denk ik ook wederom genoeg te doen te hebben. In ieder geval genoeg om over te schrijven.

Ik wens u veel goeds toe in het nieuwe jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Had eigenlijk deze column week later verwacht. Geen tirade over het eeuwige kerstpakketgeleuter? Of het een noodpakket moest worden, omdat de overheid het zegt, of omdat inderdaad de kredietcrisis ook daar z'n intrede had gedaan...

Denk dat een goeie shuffle voor alles (marktverhoudingen, in elkaar husselen van geldstromen en machtstromen) op zich niet verkeerd is, maar het gaat allemaal wel door. Ook nog eens een pyramidespelletje erbij van tig miljard; er zou een hoop ict nodig zijn om de wereld iets perfecter te krijgen. ;)

Beste wensen aan allen.

> Ook zullen wederom een groot aantal projecten flink uitlopen of zelfs mislukken. Dit heeft uiteraard niks met de kredietcrisis te maken, maar je kunt de buitenlanders niet overal de schuld van geven.

Haha, droog weer. :)

Wat 2009 ons gaat brengen..
- Afslanking een aantal "grote partijen" in de ict.
Klanten willen lagere kosten (t.g.v. kreditcrisis) voor ict-dienstverlening en meer vrijheid, en gaan zelf meer op zoek naar de mensen die het kunnen leveren

- Dus....een shakeout van alle tussenliggende schijven tussen klant en ict-experts.

- Meer investeren in eigen personeel.
Geeft betere ROI en je houdt als bedrijf alle kennis in huis en bent niet afhankelijk van "dure huurlingen, externen"

- Meer gebruik Open Source Software:
Waarom betalen voor iets, als er redelijk tot goede gratis alternatieven zijn? En geen vendor-lock op termijn

- Ware innovatie, automatisering
Uit je eigen brain-box stappen en gaan kijken als bedrijf hoe je meer kunt doen (automatisering) met gelijkblijvende aantal middelen en human resources

Heppy newyear :-)

Voor het eerst geef ik 'Jacob Spoelstra' gelijk,
2009 wordt het jaar waarin het woord 'kredietcrisis' het meest wordt misbruikt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-24T11:09:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.