Spoelstra spreekt: Hitteplan voor it’ers

Het is warm in Nederland. De mussen vallen van het dak. Dat komt omdat mussen geen hitteplan hebben. Wij gelukkig wel. We hebben namelijk een plan voor alles in Nederland. Niks gebeurt er zonder plan.

In geen enkel ander land ter wereld hebben ze een hitteplan. Tenminste ik heb het even onderzocht bij onze oosterburen. Of ja, onderzocht? Ik heb even gegoogled op ‘heißer Plan’ maar op de websites waar ik terecht kwam, bestond het hitteplan voornamelijk uit het uittrekken van kleren. In Nederland niet daar nemen we echte maatregelen. Of ja, maatregelen? We typen ze op en maken er een project van. Het is net de it. Daar maken we ook van alles een project. Wil je een knopje wijzigen op de website? We maken er een project van. En voor elk project moet een plan gemaakt worden dat minimaal zo dik is als de ‘Ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulisch. De Cap’s en KPMG’s zijn er groot mee geworden. En dan hebben we het niet over de uitvoering.

Projectleider moet!

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en standup-comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Al is het projectje nog zo klein, er moet een projectleider op gezet worden die een plan maakt met vooronderzoek, planning, begroting, actielijst, opleverprotocol en evaluatie. En voor we beginnen moet eerst een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd en komt de brandweer langs om de vluchtwegen te controleren. Eerder mogen we niet starten. Daarom waren we in de it ook allemaal zo blij met agile. Agile kan met een half plan. Tenminste vroeger. Inmiddels breiden we dat ook alweer uit tot projecten waarmee je ook een metrolijn onder een stad kan bouwen.

Waarom niet gewoon doelloos iets bouwen? Zoals alle succesvolle it-bedrijven ooit zijn begonnen. In een schuurtje. Het plan staat op de achterkant van een bierviltje. Gisteravond bedacht toen je veel te veel dronk. Dat stond namelijk in het hitteplan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi.

Vergeet niet communicatie bij het project ;).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-25T09:53:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.