In de zomer Week 31/32 - 2002

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Printerlevering droogt op; Umts-soap; Samenzwering; en Ultrasparc-guru's keren terug.

Printerlevering droogt op
Hewlett-Packard heeft besloten de wederverkoop van zijn printers door pc-leverancier Dell een halt toe te roepen. De laatste maanden doen hardnekkige geruchten de ronde dat Dell zich op die lucratieve markt, vooral door de herhaalde verkoop van inktpatronen, wil begeven - mogelijk middels een overname. De directe-pc-leverancier ontkent oud-IBM-dochter Lexmark te willen overnemen, maar zegt wel meer op printergebied te willen doen. HP, dat een omzet van 20 miljard dollar haalt uit printers, neemt dermate aanstoot aan deze dreiging dat het zijn leveringen staakt. Dit betreft ook scanners, digitale camera's en handcomputers. Volgens de computerfabrikant wil Dell onder eigen naam printers gaan leveren. Dell heeft zijn printerplannen tot op heden niet uiteengezet.

Umts-soap
De liberalisering van de Europese telecomsector mag dan ver gevorderd zijn, de directie van de verschillende telecombedrijven weten de weg naar de regeringen nog goed te vinden. France Telecom heeft laten weten dat het in gesprek is met zijn grootste aandeelhouder, de staat, over reductie van zijn schuldenlast van 56 miljard euro. Ook de Nederlandse overheid besloot bij de laatste aandelenemissie zijn belang in KPN niet te laten verwateren.
Verder is de soap rond umts aan een nieuw hoofdstuk begonnen. Het Spaanse Telefonica heeft besloten niets te doen met zijn duurgekochte umts-licenties in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Voor de afwaardering trekt het in één keer 9,2 miljard euro uit. Het Spaanse belbedrijf is de enige die dit doet. Andere telefoniebedrijven hebben de kosten voor de umts-licenties nog voor de volle waarde in de boeken staan.

Samenzwering
Baan-oprichter Jan Baan laat volgens weekblad FEM de Week met zijn investeringsbedrijf Vanenburg een spoor van vernieling achter bij startende softwarebedrijfjes. Het weekblad beschrijft hoe Baan door een slim gespeelde financiële schaakpartij de software in handen wist te krijgen van bedrijven als Answers.com, Decidewise, Topshare en Luminux. De oprichter van Answers.com wil via de Amerikaanse rechter alsnog zijn programma's terugkrijgen. Decidewise wist een deel van de software te redden, Topshare zag van een rechtbankprocedure af.
Jan Baan zelf wilde twee maal niet op de aantijgingen reageren, een derde verzoek kwam tijdens zijn vakantie. Een woordvoerder van Vanenburg ontkent een complot. Heeft Jan Baan niets met al die software gedaan, dan heeft hij miljoenen verspild aan waardeloze investeringen, concludeert het weekblad. Kenmerk van een goede complottheorie is het gebrek aan bewijs ervan.

Ultrasparc-guru's keren terug
Vorige week heeft Sun Microsystems de overname van chipspecialist Afara Websystems afgerond. Hiermee komen enkele van de oorspronkelijke ontwerpers van de Ultrasparc-processor weer in dienst van Sun. Onder hen bevindt zich chipingenieur Les Kohn. Volgens de Amerikaanse Sun-woordvoerder Martin Chorich is hij één van de grote ontwerpers van de 64-bit Ultrasparc I, die in 1995 op de markt kwam. Toen Sun de overname in juni aankondigde, gaf het al ronduit toe dat het te doen was om de technologie, de intellectuele eigendomsrechten en de ingenieurs van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-02T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.