Asset management (Martin Healey)

Software asset management (sam) is duur, maar als er geen aandacht aan wordt besteed, kan het nog veel duurder worden. Er zijn twee hoofdredenen om te investeren in sam: softwarelicentiëring aan de ene kant en algemeen beheer aan de andere kant.

Voor beide is speciale software nodig die draait op de clients en de servers, waarmee alle gegevens van de op die machines geïnstalleerde software kunnen worden gedetecteerd. Deze agentsoftware moet dynamisch reageren op wijzigingen die worden doorgevoerd. In sommige gevallen kan de agentsoftware de geïnstalleerde software bijwerken, verwijderen of toevoegen.
De agents op de clients en servers (misschien zelfs ook op communicatieknooppunten) hebben verbinding met een speciale managementserver die informatie over alle nodes in het netwerk verzamelt en ze beheert. Helaas is het relatief eenvoudig om de belangrijkste elementen te beheren, met name de .exe-bestanden op de pc-clients, maar is het enorm veel ingewikkelder ervoor te zorgen dat alle bijbehorende elementen als dll's de correcte, legale versies zijn. De sam-agents variëren dan ook van vrij eenvoudige producten tot zeer complexe oplossingen die deel uitmaken van de grote bedrijfsbeheerproducten als Tivoli en Openview. Er bestaan een aantal gratis producten, zoals het pakket dat wordt uitgegeven door de BSA, maar deze mogen niet verward worden met de producten met volledige functionaliteit. Voorzover ik weet zijn er geen goede producten in deze markt die waar voor hun geld bieden en over uitgebreide functionaliteit beschikken; is er misschien een oss-pakket, vraag ik mij af?
Een sleutelrol van een sam-systeem wordt gespeeld door de database en de tools die gebruikt worden voor de analyse van de door de agents verzamelde data en voor de integratie met andere systemen, zoals helpdesksystemen. Vroeger was het vrij normaal dat mainframepersoneel gebruik maakte van analysetools als SAS voor beheertaken, hetzelfde concept zou ook voor pc-sam-systemen toepasbaar moeten zijn. Zeker indien het gaat over grote bedrijven.
Software asset management is duur. Een groot bedrijf in Groot-Brittannië dat veel grafische toepassingen gebruikt, heeft recentelijk meer dan drie miljoen euro geïnvesteerd in sam om orde op zaken te stellen, en heeft een budget van 500.000 euro per jaar gereserveerd voor onderhoud en uitbreiding. Dergelijke uitgaven zijn niet voor iedereen nodig, maar de kosten zullen aanzienlijk zijn. Waarom zou een bedrijf dan zoveel uitgeven? Wat zijn de voordelen? Zoals hierboven geschetst, zijn er twee hoofdredenen. De eerste is ervoor zorgen dat de schrikbarende complexiteit van de tegenwoordige systemen beheersbaar blijft en dat systemen correct zullen functioneren. De tweede is de eis aan legale verplichtingen te voldoen en zo boetes wegens diefstal van software te voorkomen. Gebruik van software zonder dat het verschuldigde licentiebedrag is betaald, komt overeen met diefstal.
De BSA is in het leven geroepen om te helpen bij het bewaken van dit probleem. Klachten over hebberigheid en dergelijke worden vaak geuit tegen Microsoft, maar dit is niet redelijk. Elk bedrijf moet geld kunnen vragen voor zijn producten; het argument dat de prijs te hoog is mag dan wel terecht zijn, het is nog geen excuus om dan maar te stelen. Betaal of zoek een alternatief!
Het probleem waar we tegenoverstaan, is het berekenen wat we wettelijk verplicht zijn te betalen aan licentiekosten, en daarbij kan sam van nut zijn. Het is enorm ingewikkeld, en wordt verergerd doordat verschillende leveranciers verschillende prijsmodellen hanteren. En dan veranderen die ook nog eens in de loop der tijd! Dit is een probleem, omdat de meeste software die in een bedrijf gebruikt wordt, een opwaardering is van een of andere oudere versie. En dus moet de legitimiteit van zowel de oude versie als de upgrade aangetoond kunnen worden. Hebt u de aankoopbon van die oude software nog?< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.