De kijk van Van Eijk: Het ABC van it-architectuur

Peter van Eijk

De it-architect zegt tegen de projectleider van het nieuwe systeem: “Dit is de adresgids die je moet gebruiken, daar staan al je gebruikers in.” De projectleider antwoordt: “Je kan mijn rug op: de data in die gids is bagger, en de interface is waardeloos! Als ik me daar afhankelijk van maak loopt mijn project uit. Ik bouw het wel zelf.” De business case van de projectleider is hier duidelijk. Maar wat is van architectuur de business case?

Complexiteit kost geld. Als je twee digitale adresgidsen in je organisatie hebt moet je daar drie keer kennis over onderhouden. Namelijk één keer per systeem, en één keer voor de onvermijdelijke koppeling tussen die twee, maakt samen drie. U kunt zelf meer voorbeelden verzinnen van de kosten van complexiteit.

Een van de belangrijke rollen van it-architectuur is om de aanwezige complexiteit in toom te houden. Dat is het ABC van Architectuur: Architectuur Budgetteert de Complexiteit. Je hebt een beperkte hoeveelheid mensen met een beperkte hoeveelheid competenties, en daarmee kun je maar een beperkte hoeveelheid complexiteit aan. Die complexiteit moet je dus budgetteren.

Complexiteit is net zoiets als een steeds grotere last stro op de rug van de kameel. Op een dag komt het laatste strootje dat het arme dier door zijn hoeven laat gaan. Je kan als organisatie verstandig omgaan met die beperkte complexiteit. Zet hem in waar die het meeste nut heeft. Dat is bijvoorbeeld bij systemen om beter en gedetailleerder te begrijpen wat je klanten willen. Zet complexiteit niet in om je project goedkoper te maken, en al helemaal niet voor het onderhouden van een rijk gevarieerde dierentuin aan exotische platformen.

In het voorbeeld van de adresgids kan complexiteit worden beperkt door de adresgids voor meerdere toepassingen te gebruiken. De architect kan dat hier voorelkaar krijgen door de eisen van het nieuwe project door te nemen met de eigenaar van de adresgids, en daarmee de projectleider te motiveren er wél gebruik van te maken.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (http://www.digitalinfrastructures.nl/).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-22T11:11:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.