De kijk van Van Eijk: Spaghetti en lasagne

Peter van Eijk

Afgelopen week werd het eerste nationale infrastructuurcongres gehouden. Het werd tijd, want infrastructuur blijft vaak onderbelicht.

Ict-infrastructuren zijn de gemeenschappelijke componenten in het ict-landschap, zoals netwerken, file en print servers, database servers, en directories. Daar horen technieken bij als virtualisatie en consolidatie. Het voordeel van goede infrastructuur is dat applicaties sneller, beter en goedkoper uitgerold kunnen worden.

Wat zijn slimme, strategische infrastructuurkeuzes, en hoe krijg je die gerealiseerd in een wereld met weinig geld en veel projectdruk? Wat dat betreft is architectuur van infrastructuur ook een soort ruimtelijke ordening, want je wilt niet dat je ict-landschap er uitziet als een sloppenwijk zonder nutsfuncties als wegen, riool, schoon water en elektriciteit, met daartussen rijdend de ronkende SUV's van de projecten die wel geld hebben.

Wat me bijzonder beviel aan dit congres is dat infrastructuur een vak begint te worden. Producten bepalen niet langer de oplossing, en er vindt systematische kennisopbouw plaats. Congressponsor Sogeti presenteerde een pragmatische methode, waarmee je onder meer systematisch kostenbesparingen kunt opsporen door de identificatie van componenten die onnodig meervoudig zijn uitgevoerd. DNV-CIBIT liet de contouren zien van infrastructuur patronen, bijvoorbeeld voor high availability webhosting.

Het vak zou ook ‘van spaghetti naar lasagne' kunnen heten. In plaats van alles met alles te verbinden is goede infrastructuur in lagen opgebouwd. Het voortschrijdend inzicht is wat de nieuwe lagen zijn. Zo liet Maarten van Steen van de Vrije Universiteit zien hoe je experimenteel vaststelt wat de beste replicatiestrategieën voor web content zijn. Als je dat eenmaal weet, kun je die kennis in de software bouwen, en heb je er weer een laag infrastructuur bij.

Kortom, het congres was een mooie balans tussen concrete ervaringen en pragmatische concepten. Volgend jaar weer, als het aan mij ligt.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-30T11:19:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.