De kijk van Van Eijk: Nuttige clouds

Nog niet zo gek lang geleden was iedereen laaiend enthousiast over cloud computing. Voorop liep Nicholas Carr die een nieuw tijdperk aankondigde, vergelijkbaar met de overgang naar centrale opwekking van elektriciteit. In de it zagen we zoiets bij de introductie van de PC, die het mogelijk maakte om bedrijfsapplicaties uit het stroperige en weerbarstige rekencentrum te bevrijden.

Maar elke hype heeft zijn eigen ontnuchtering. PCs bleken al snel een beheerschaos op te leveren. Bij cloud computing zijn nu de belangrijkste bezwaren dat je er controle over je bedrijfsgegevens mee uit handen geeft. Dat is een risico, en in Europa streng gereguleerd als het om persoonsgegevens gaat.

Met PCs hebben we leren omgaan. Verwerkingskracht dicht bij de gebruiker is nuttig, maar voor iedereen een aparte machine inrichten niet. Ook bij clouds bereiken we het ‘plateau of productivity', zoals Gartner dat noemt. Dat is het punt in de levenscyclus van een technologie waarin we voorbij de overspannen verwachtingen en de teleurstelling heen zijn. Dat is de fase waarin we zien waarvoor de nieuwe technologie nuttig is, en waarvoor niet.

Voor cloud computing komen de zinvolle gebruiksscenario's bovendrijven als we het alles-of-niets denken loslaten, en genuanceerd kijken naar bijvoorbeeld de onderdelen van een website. De typische website heeft (in kilobytes gerekend) de nodige tekst, heel veel plaatjes, en sporadisch bedrijfskritische informatie. De meeste gegevens op een website zijn helemaal niet vertrouwelijk, integendeel, het is juist de bedoeling dat de hele wereld er kennis van neemt, en liefst zo snel mogelijk. Tegelijk is het moeilijk een website van precies genoeg capaciteit te voorzien, omdat het gebruik nogal wisselvallig is.

Splits daarom in de website de verwerking van formulieren en persoonsgegevens af van de statische tekst en plaatjes. De statische content gaat dan in de cloud, en de bedrijfskritsche gegevens laat je op je eigen servers staan. Resultaat: voordelig en veilig.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-07T09:05:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.