De kijk van Van Eijk: Oud en nieuw

Voor de verjaardag van mijn vader maakten we een website met bijdragen van zijn vrienden en familie. Ik had natuurlijk weer de taak om dat te regelen, en dat gaf me een aardig inzicht in hoe mensen met oude en nieuwe technologie omgaan.

De bijdragen kwamen in allerlei soorten en vormen binnen. Ik kreeg een stukje in een versie van MS Word die door mijn versie van Word niet meer werd ondersteund. Ik kreeg ook een bijdrage die door mijn Word nog niet werd ondersteund. Natuurlijk heb ik mijn manieren om daarmee om te gaan, net zoals de meeste organisaties dat ook hebben. Vreemd eigenlijk dan dat de meeste organisaties zo'n weerstand hebben tegen Open Office. Dat zou niet compatibel zijn met MS Office. Euh, met welke versie van Office dan? Office is niet eens compatibel met zichzelf.

De inzendingen in Open Office waren het minste probleem. Het inscannen van verbleekte foto's van een jaar of 50 geleden was een stuk meer werk, om nog maar te zwijgen van het converteren van een PDF naar een fatsoenlijke webpagina.

Een van de inzenders was erg vaardig met moderne desktop publishing-pakketten; zijn beroep is het schrijven van technische handleidingen. Hij had de mooiste bijdrage. Evengoed had hij veel moeite met inloggen op een Google-site, en vertrouwde hij mij tijdens het feest toe dat hij zijn financiële administratie deed met een DOS-pakket op een pc van meer dan 10 jaar. Dat werkte nog goed zei hij, dus waarom upgraden?

Gelukkig had ik geen geavanceerd contentmanagementsysteem geselecteerd. Installatie en beheer leken me geen boeiende klus. Daarin had ik een goed voorbeeld aan mijn vader, die al een webdagboek van zijn reizen bijhield toen het woord blog nog moest worden uitgevonden. Zijn methode? Gewoon vi index.html en daarna ftp. Dat is het enige dat betrouwbaar werkt in noord-Namibië. De moraal van het verhaal? De oudjes doen het vaak nog best.

Zelf ben ik erg tevreden over Google Sites. Tja, dat is dan weer modern, een site in de cloud. Jammer alleen dat Google Sites nog niet over IPv6 werkt.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-28T11:15:00.000Z Peter van Eijk