De kijk van van Eijk: Virtuality

De release is klaar, maar nu moeten we daar anderen nog van overtuigen. Dat valt niet mee, want die zijn cynisch geworden door jaren van ervaring op het gebied van it-projecten. Misschien blijkt het wel een virtuele release te zijn. Net zoals we vroeger vaporware en VCR-ware kenden.

'Op welk platform draait deze demo? Windows? Unix? AS/400?'.
'Nou nee, hij draait op een videorecorder.'

Zo kennen veel projecten ook hun eigen werkelijkheid. Ik vertelde eerder al over de illusionist die een spreadsheet weet te presenteren als een bedrijfsapplicatie. Dat gebeurt dan vaak in een corporate omgeving waarin de maandrapportages een maand van te voren moeten worden geschreven, omdat ze anders niet op tijd door alle managementlagen kunnen worden goedgekeurd. Maar over welke werkelijkheid rapporteren ze dan?

En dan al die virtuele servers. Vroeger was een server nog hardware met veel staal en zwarte panelen, en als die stuk ging kon je heldhaftig met rokende soldeerbout de zaak repareren. Tegenwoordig klik je op een scherm wat aan, en hup: je serverpark is twee keer zo groot. En je hostingrekening trouwens ook.

We hebben ook systemen waarvan we juist niet de indruk willen wekken dat ze in productie zijn. Dat zou mensen maar op verkeerde gedachten brengen. Als ze er per ongeluk toch een glimp van zien en er vragen over stellen, noemen we het een proof of concept, of een clickable demo.

In de film 'The Matrix' is de wereldbevolking opgehouden in de werkelijkheid te leven, en zijn ze eigenlijk alleen nog maar virtual reality-figuren in iemand anders' computerspelletje. Wat denk je, kunnen de mensen in de Matrix denken? Nee, dat denken ze alleen maar.

Het is ook om gek van te worden. Dat doet me weer denken aan een liedje van Jamiroquai, 'Virtual Insanity', waarin de uitwassen van de moderne technologie worden bekritiseerd. Virtual insanity: ik zie er misschien wel uit als Napoleon, maar ik hou jullie voor de gek.

Trouwens, jullie denken wel dat ik deze column schrijf, maar ik doe alleen maar alsof.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-26T10:41:00.000Z Peter van Eijk