De kijk van Van Eijk: Het kost wat

Peter van Eijk

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Deze wijsheid over prijs/prestatieverhoudingen is een regel die zijn eigen uitzonderingen kent.

Een computerverkoper die ik kende van een gerenommeerd merk kon maar niet snappen waarom universiteiten en onderzoeksinstellingen altijd de duurste computers kochten, en dan vervolgens uitgebreid gingen shoppen voor het goedkoopste geheugen.

Hij was gewend dat zijn klanten zelden de duurste machine kochten, maar wel een waarvan ze zeker wisten dat die groot genoeg zou zijn voor de toepassing. Als je toepassing belangrijk is wil je niet dat die door zoiets sufs als een beetje te goedkope computer omvalt. Uiteraard zijn er ook mensen die alleen de goedkoopste spullen willen hebben, maar die zag mijn kennis niet, hij werkte immers voor een gerenommeerd bedrijf.

Maar waarom kochten die onderzoekers dan de duurste computers, en het goedkoopste geheugen? We praten hier over de tijd dat computers nog een jaarsalaris kostten, in plaats van dat je ze gratis krijgt bij elk telefoonabonnement.

Bij onderzoek bepaalt de computer vaak hoe groot het probleem is dat je kunt oplossen. Met een grotere computer kun je grotere problemen oplossen. Daar kun je vervolgens mooiere artikelen over schrijven, die dan meer kans maken om gepubliceerd te worden. En als je meer publicaties op je naam hebt, krijg je weer meer aanzien als wetenschapper. En met meer aanzien krijg je als wetenschapper meer subsidies. En als je meer subsidies krijgt, kun je grotere computers kopen. En met grotere computers kun je weer, enfin, u snapt het wel.

Hoe koop je nu de grootste computer voor een gegeven hoeveelheid geld? Je wilt dan de snelste machine, die is meestal het duurste, en voor het geld dat overblijft koop je zoveel mogelijk geheugen, want daarmee kun je de grootste problemen oplossen. Dat geheugen moet dus juist zo goedkoop mogelijk zijn per Megabyte. Het risico dat het af en toe niet werkt is minder belangrijk dan het risico dat je geen goed onderzoek kan doen.

Dat kost pas echt wat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Leuk stuk! Het zou zelfs waar kunnen zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-26T07:45:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.