De kijk van Van Eijk: IPv6-awards

Peter van Eijk

Peter van Eijk is onafhankelijk ict-adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)

Wat hebben www.rijksoverheid.nl en www.geenstijl.nl met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. De eerste is een website met neutrale informatie in het algemeen belang, gevuld door redacteuren die het nut van objectieve communicatie boven hun eigen ego stellen, en streven naar weloverwogen, en voor iedereen verteerbare boodschappen. De tweede website daarentegen, vult u zelf maar in.

Toch zijn er overeenkomsten. Beide websites streven naar een zo groot mogelijk bereik. De sites zijn niet erg eenkennig als het om browsers gaat. Vroeger had je nog wel eens websites met teksten als 'deze website kan het best bekeken worden in Netscape Navigator versie X service pack 4'. Dat is net zoiets als Rijkswaterstaat die borden langs de kant van de weg zet met de tekst 'deze weg kan het beste bereden worden met een Skoda Octavia driedeurs die recent een 10.000 km beurt heeft gehad.'

Tegenwoordig snappen eigenaren van websites dat hun boodschap het beste overkomt als die door zoveel mogelijk mensen gelezen kan worden. Daarom kiezen rijksoverheid.nl en geenstijl.nl er allebei voor om hun website ook via IPv6 beschikbaar te stellen. En daarom hebben beide websites recent de IPv6- awards hebben gewonnen.

IPv6 , de nieuwe versie van het internetprotocol, is onafwendbaar. In de huidige versie, IPv4, zijn er binnen een jaar geen adressen meer te krijgen. En zonder adressen wordt het lastig communiceren. Er zullen nog wel een paar manieren zijn om het einde van IPv4 op te rekken, maar het blijft uitstel van executie. Er is geen internettoekomst zonder IPv6 .

De internetgemeenschap is al meer dan tien jaar bezig om IPv6 ingevoerd te krijgen, en eigenlijk is alles en iedereen er al klaar voor. Behalve de gebruikers. Terwijl het technisch nauwelijks werk is, horen we ook van rijksoverheid.nl en geenstijl.nl.

Van alle argumenten is er blijkbaar één die echt telt. Wat deze awards aantonen is dat het belangrijkste argument dat er bij besluitvormers toe doet is dat websites ook in de toekomst bereikbaar moeten zijn.

Ook daarom blijf ik van mening dat IPv6 moet worden ingevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-07T11:22:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.