De kijk van Van Eijk: Flipperen of voetballen

Ballen. Problemen zijn vaak net een bal die de organisatie in wordt gegooid. En hoe snel dat probleem wordt opgelost hangt af van de manier waarop die bal door de organisatie stuitert. Denk bijvoorbeeld eens aan een performanceprobleem dat bij een nieuwe applicatie opduikt. Wie gaat daar mee aan de slag?

Veel organisaties lijken wel op een ouderwetse flipperkast. Het probleem wordt er in geschoten als ware het zo'n mooie glimmende stalen bal. Die butst dan een keer hard tegen de band en valt vervolgens tergend langzaam op zo'n grote schijf in het midden. Maar dan komt de actie. Met een knal wordt de bal teruggeschoten en komt met een rotklap tegen een andere band aan. Beng. Voor je het weet staat die bal een paar keer te stuiteren tussen de pionnen en bumpers, terwijl allerlei toeters en bellen lawaai maken om aan te geven dat er flink wat punten worden gescoord. Deng, deng, deng.

Ons probleem wordt ook regelmatig zo tussen allerlei afdelingen en oplosgroepen heen en weer gestuiterd.

Dan dreigt de bal uit te gaan, maar met een behendige actie van de flipper wordt dat gevaar bezworen, het spel gaat nog even door, en er zijn nog meer punten te scoren.

Alleen, voor wie een probleem opgelost wil hebben zijn dat geen punten, maar strafpunten.

Hoe zou het zijn als de 'IT klub' kon spelen als het Nederlands elftal in zijn hoogtijdagen? Met nog tien minuten op de klok wordt miraculeus vanaf de achterlijn na een onbesuisde actie van de tegenstander de bal opgepakt door een verdediger, en met een loepzuivere breedtepass doorgegeven aan een middenvelder die al aangezet had. Met een knappe actie neemt hij de bal rennend op de linkerslof en legt hem in de vrije ruimte op de helft van de tegenstander. Door twee aanvallers wordt de leren knikker in de tang genomen, waarna met een soepel een-tweetje de laatste verdediger op het verkeerde been wordt gezet. Tenslotte wordt met een gedurfd hakje over de keeper het winnende schot in de kruising gelobd.

Waarom kan niet elke it-organisatie dit? Onze nationale voetbalfilosoof weet het antwoord: 'Voetballen is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Flipperen of voetballen? Dacht meer aan pingpongen van verantwoordelijkheden en allerlei procesflows volgen wanneer het uitkomt bij het delegeren of overdragen. Wat intern als 'over de schutting gooien' wordt betiteld. Door verdelen in allerlei projectbrokjes is er niet 1 groter geheel, 1 gedeeld doel. Verklein de afstand in projecten en voortgangsoverleggen.

Ik moet de eerste IT ploeg nog tegenkomen waarbij de 'trainer' wordt bedankt als er teleurstellende resultaten worden behaald. En in dit opzicht gaat de bovenstaande vergelijking ook zo mank als een spits die te vaak getackled is in zijn carrière.

Als een nieuwe applicatie niet op performance is getest dan betekend dat de applicatie niet af is. Want die hoort getest te zijn en het hoort ook duidelijk te zijn wie die oppakt al voordat zo'n probleem überhaupt op zou treden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-07T09:01:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.