De kijk van Van Eijk: Bangladesh clouds

Peter van Eijk

Peter van Eijk

Om te zeggen dat Bangladesh wat achterloopt op het gebied van infrastructuur, is een beetje een understatement. Ter informatie: het inkomen per hoofd van de bevolking in Nederland is 27 keer dat van Bangladesh. Dan kun je niet op alle terreinen vergelijkbaar zijn.

Ik mocht cursussen cloud computing geven in Dhaka, aan het nationale instituut voor ict en ict-opleidingen. Dat was ook een mooie gelegenheid om de infrastructuur van het land eens met eigen ogen waar te nemen. Een jaar of dertig geleden was ik als eens in Kenia geweest, zodat ik wat vergelijkingsmateriaal heb.

Bij aankomst valt op dat de nationale luchthaven van een land met meer dan 130 miljoen inwoners niet meer gates heeft dan Rotterdam Airport.

Rond het guesthouse waar ik verbleef werden een paar flats of kantoren gebouwd. Dat gebeurde bijna helemaal met de hand, het cement werd er in emmers naar boven gesjouwd. Ik heb, geloof ik, geen enkele hijskraan gezien, terwijl men er toch serieus hoge gebouwen heeft.

Toch heeft de helft van de bevolking een mobieltje, de dekking is 100% en het gebruik er van is spotgoedkoop: minder dan een cent per minuut, en voor een paar euro per maand heb je mobiel internet. Het instituut waar ik was legt in het hele land een soort multimedia-cafés aan, die worden ontsloten met mobiel internet.

Toen we in de cursus wat voorbeelden van cloud computing bekeken zei er iemand: 'dat gebruiken we al, alleen wisten we niet dat dat cloud computing heette.' Besef van die technologie is er zeker, maar de vaardigheid om die op grote schaal te managen zijn duidelijk minder ontwikkeld.

Electriciteit is overal, in ieder geval in de hoofdstad. Toen moest ik denken aan elektriciteit als metafoor voor public cloud computing: it als utility. Zo gemakkelijk zou het moeten zijn. Maar in het hotel viel regelmatig de stroom uit. Na enkele seconden kon je de noodaggregaat aan horen slaan en hadden we weer licht. Blijkbaar hebben ze naast de public elektriciteit-cloud ook nog een private cloud nodig.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (http://www.peterhjvaneijk.nl/).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-16T10:41:00.000Z Peter van Eijk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.