Spoelstra spreekt: Te grote of te kleine tablet

Jacob Spoelstra

Men vraagt mij wel eens: 'Jacob, ik zit te twijfelen wat ik zal kopen: een iPad of een nieuwe laptop?' Ik antwoord dan altijd: 'Als je ermee wilt werken en je bent ouder dan dertig, schaf dan lekker een laptop aan. En niet een Apple maar gewoon eentje met een de hele Office-suite erop. Ben je jonger dan dertig? Stel niet van die domme vragen aan mij. Je vraagt me toch ook niet welke kleren in de mode zijn.'

Maar iedereen heeft tegenwoordig een tablet. Zelfs mijn oma heeft een tablet. Voor haar kunstgebit. 's Avonds doet ze haar kunstgebit in een glas met water, tablet erbij en schoon is haar kunstgebit.

Nexus 7 en Surface

Iedereen heeft een tablet. Microsoft en Google komen nu ook elk met een eigen tablet. Google komt met de Nexus 7; eentje die kleiner is dan de iPad. Microsoft komt met de Surface en die is groter dan de iPad en heeft ook een toetsenbord. Dat is dus gewoon een laptop.

Ik vraag me ook af waarom niemand dat tegen die ontwerper heeft gezegd. 'We hebben gevraagd om een tablet en jij komt gewoon weer met een laptop. Ontwerp maar een nieuwe.' Dat is hetzelfde als je in pannenkoekenrestaurant vraagt: serveren jullie ook poffertjes? En dat de ober dan 'jazeker' zegt en hij even later toch met pannenkoeken aan komt zetten.

Google, Samsung en Apple

Wel leuk om te zien dat Google vindt dat de tablet kleiner moet, Microsoft vindt dat hij groter moet en Samsung vindt dat hij sprekend op de iPad moet lijken. Waar Google, Samsung en Apple het samen over eens zijn is dat een tablet geen fysiek toetsenbord nodig heeft. Sterker nog, Google vindt dat je tegen een tablet moet praten. Daar zit een vrouw achter dat kan niet anders. Microsoft wil het toetsenbord houden. Daar werken waarschijnlijk veel veertigers en vijftigers.

Een toetsenbord is voor ons veertigers en vijftigers. Wij hebben nog de cursus Blindtypen van Scheidegger in onze vingers zitten. Jonge mensen gaan heel anders met toetsenborden om. Als je ziet hoe snel ze kunnen sms'en en pingen, dat lukt ons veertigers en vijftigers met dikke vingers nooit. Wie als winnaar uit de tabletstrijd gaat komen? In ieder geval niet Nokia.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beetje jammer: 'We hebben gevraagd om een tablet en jij komt gewoon weer met een laptop. Ontwerp maar een nieuwe.'

Nooit gehoord van marketing, nieuwe concepten? Alle mogelijke niches worden gevuld. Dus er is ook plaats voor hybride concepten, groot, klein, andere kleur, ander materiaal etc.

Een tablet is vooral leuk om informatie te lezen terwijl invoeren veel makkelijker gaat met een notebook. En langzaam convergeren beide dan ook in hybride oplossingen waarmee naadloos overgegaan kan worden tussen consumeren en produceren van informatie.

En de mogelijkheden van integratie zullen bepalend zijn voor het gebruiksgemak. Ben dan ook vooral benieuwd hoe Microsoft de Surface aansluit op hun productrange zoals Sharepoint, Azure en Office.

Op een tablet kan je vrij aardig typen, ik heb mijn standaard notitieblok afgeschaft en gebruik daarvoor de iPad. Het gaat erom wat je wil en daarin ga ik mee met Ewout. Een document met plaatjes, tabellen en andere ongein maak je niet zo snel op een tablet, dat komt doordat de software daarop niet is ingericht, die gaat meestal uit van een muis. Kijk maar eens naar Grafio voor de Ipad, dat is bij het maken van de software uitgegaan van touch en zie daar, je kunt al snel hele flows etc. op een tablet maken, met je vingers. Om een document met veel plaatjes en tabellen te lezen op een iPad, dat is zeer aangenaam.

Het meest interessant is het werken met data in de cloud en het werken met een tablet voor mobiel werk en een PC voor het grove werk. Integratie tussen de applicatie, data in the cloud en dus niet op een tablet en het delen van data in the cloud met anderen. Daar moet het heen en daarom zou ik nu geen notebook meer kopen, maar een tablet. Op alle tablets kan je een toetsenbord aansluiten.

Microsoft durft bij de Surface niet te kiezen en gaat uit van een toetsenbord, dat komt omdat de software van MS geheel gericht is op een toetsenbord en het duurt jaren om dat om te buigen, naast nieuwe ontwikkelaars, nieuwe tools, etc. Microsoft voert een achterhoede gevecht en een platte notetablet met touchscreen en toetsenbord is geen innovatie of nieuw concept.
Apple is met zijn iCloud hier al mee bezig en vordert gestaag richten het intochten van data ipv intoetsen, maar ook hier is nog een weg te gaan.

@Jacob

de kans van je leven
als ik het zo mag lezen

sinds al twee jaar op de MAC
ja die hele office suite zak

de gehele office suit werkt zonder meer perfect
en doet het met en tussen de OS'sen direct

niet meer onder het windows juk
kijk zo heeft Microsoft je toch tuk

Mooi gesproken Maarten.
Ik hou erg van cabaret, dus hebben cabaretiers altijd een plusje bij mij.
Maar ik vind Jacob alweer tegen vallen, niet grappig, en dat voor ICTadvies niet bij hem hoef te zijn wist ik al.
Het tablet grapje heb je trouwens van mij gejat, stond enige tijd hier op computable

@Pascal,
Dat heb ik niet geweten, had je anders zonder meer geciteerd met naam en toenaam en faam

Oops Maarten sorry, nu maak ik zelf een schandalige blunder.
Het tablet grapje sloeg op het artikel van Jacob, niet op de reactie van Maarten.

Zie mijn reactie in onderstaand artikel
http://www.computable.nl/artikel/opinie/virtualisatie/4211821/2333390/iedereen-aan-de-tablet.html

@Pascal

zo komt alles weer goed!

Ik vind je fantastisch, Jacob! De mensen die hier lopen te zeiken hebben gewoon geen gevoel voor humor. Keep up the good work!

Nou, nou...
t' Moet toch niet gekker worden.
Zijn beste 'grap'?
Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Verder vind ik zijn column altijd prettig leesbaar.
De rest zijn (werkende) computers > in welke vorm dan ook < gebakken lucht. Maar goed, dat was volgens mij ook de strekking van het verhaal.
Wat is het verschil tussen een fiets-computer, schaak-computer, mijn volledig CP/M gestuurde Kerstverlichting en mijn verlichte dienblad?
's Trouwens bijzonder handig in 't donker met een neut op!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-04T11:28:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.