De kijk van Van Eijk: Met de Italiaanse slag

Mijn advocaat heeft bezwaar weten te maken tegen de bekeuring die ik onterecht heb gekregen in Italië, en hij heeft aangifte gedaan van valsheid in geschrifte en oplichting. Helaas moet ik nog steeds speuren naar de werkelijke toedracht.

In spionageromans lees je wel eens over enorme verzamelingen identiteiten die de KGB verzon ten tijde van de Koude Oorlog. Die werden gebruikt als dekmantel om iemands verhaal geloofwaardig te maken. Tegenwoordig kun je dat automatiseren. Je koppelt wat gejatte bestanden bij elkaar en je kunt zo een reeks valse identiteiten maken.

Dat is geen fictie, het gebeurt. Er zijn sites waar je gestolen creditcard nummers per dozijn kan kopen. Is het zo gegaan? Een creditcard van Van Eijk, een rijbewijs van een andere Van Eijk, en kijk, je hebt weer een ‘story’.

Dan herinner ik me dat wij een jaar eerder aan de andere kant van Italië bij dezelfde firma een auto hebben gehuurd. Dat was weliswaar op naam van mijn vrouw, maar ik heb ook in die auto gereden, dus misschien heeft die firma mijn rijbewijsgegevens ook opgeslagen.

De hypothese is nu dus dat bij het invoeren van de nieuwe huurder abusievelijk mijn gegevens zijn opgehaald uit het landelijke systeem. Wat is hier allemaal fout gegaan?

Ten eerste, of eigenlijk als laatste, heeft de huurder zijn handtekening gezet en daarmee beweerd dat hij mij is. Dat is valsheid in geschrifte van de huurder.

Ten tweede heeft de verhuurder mijn rijbewijsgegevens een jaar lang bewaard. Dat lijkt mij niet noodzakelijk voor de uitvoering van onze eerdere overeenkomst, en in de privacyvoorwaarden staat ook niet dat ik daar expliciet toestemming voor heb gegeven. Dat is strafbaar.

Tenslotte heeft een medewerker van het bedrijf mijn gegevens gebruikt op een plek waar dat niet correct is. Is die medewerker dan strafbaar? Misschien, maar het kan ook zijn dat het informatiesysteem brak is, en dan is de verhuurder aansprakelijk wegens het ter beschikking stellen van ondeugdelijke hulpmiddelen aan de medewerker.

Wat een puinhoop. Kortom: schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door stompzinnigheid.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-29T08:24:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.