Spoelstra spreekt: Vraag gebruikers nooit om mening

Jacob Spoelstra

Natuurlijk heb ik ook gelachen toen ik las dat 64 procent van de werknemers een toetsenbord bij zijn tablet wil. Dit zijn dezelfde mensen die aan de winkelbediende van de Scheer & Foppen vragen: ‘Ik wil graag een Senseo-apparaat waarmee je een hele kan filterkoffie kan zetten.’

Het is het al oude probleem van innoveren. De eerste mensen die tv keken gingen toen het afgelopen was applaudisseren. De eerste websites werden ontworpen op A4-formaat, zodat je ze goed kon printen.

NOS Teletekst

De NOS heeft nog steeds ‘Teletekst op de website. Iemand van de NOS-webredactie heeft dat voorstel ooit gedaan. Jongens, wat als we nu eens teletekst op onze website zetten?’ ‘Goed idee Willem, dat is al je tweede goede idee deze week.’ Het idee om voortaan ook te schijten op het urinoir was ook een goeie. Het erge is niet dat het op NOS-site staat, maar dat er ook nog mensen naar kijken. En deze mensen moet je dus nooit iets vragen over automatiseren.

Dit is wel de kern van het probleem waar veel implementatietrajecten tegen aanlopen. Men wil wel iets nieuws maar kan geen afscheid nemen van de oude manier van werken.

Smurfen

Een collega van mij kwam vorige week trots bij me met een hele grote tablet. Ik zei direct dat die veel te groot is. Hierop zei hij ‘wacht’ en hij haalde trots een toetsenbord te voorschijn. Waarop ik zei: ‘Ja, nu vind ik hem te klein.’ Ik leg het nog één keer uit. Een tablet is een tablet en een laptop een veel te grote tablet met een groot toetsenbord. Tenzij je een smurf bent, maar voor smurfen gelden sowieso andere regels. Dat komt omdat ze klein en blauw zijn. Tenzij je er eentje tegenkomt die niet blauw is en twee meter tien. Maar ja, de kans dat je zo’n smurf tegenkomt is niet zo heel groot.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik begrijp dat jouw mening wel telt?

Ik wil helemaal geen toetsenbord bij mjn tablet, ik wil een 'convertible': een tablet met uitklapbaar toetsenbord. Zelfs op een tablet wil je kunnen werken in plaats van alleen maar kijken, terwijl een laptop dan wel laptop mag heten maar in veel situatie erg onpraktisch is.

De meest gebruikte app op mijn tablet is de Teletekst-app...

Jacob,
Ik begrijp je tirade tegen teletekst kijkers niet zo goed. Moet ik hieruit op maken dat dit in in jouw optiek gelijk staat aan het geen verstand hebben van automatisering?? Ergens gaat deze vergelijking mank, ik laat het graag aan jou over om uit te vinden waar........
Verder vraag ik mij af wat voor jou de definitie is van een veel te groot tablet, al dan niet met toetsenbord (is dat 10" of groter/kleiner). Zoals jezelf al opmerkte een tablet is een tablet, echter een laptop is per definitie geen tablet. Het gebruik is anders en in veel gevallen zijn de toepassingen dan ook anders. Het doet mij denken aan het vergelijk tussen een hamer en een waterpomptang, allebei gereedschap alleen hamert de waterpomptang zo slecht.
Ik vind helaas dat je hier de plank een beetje mis smurft.

@Smurf. Ik heb mijn iPad buiten in de tuin gezet zodat ik aan de schaduw kan zien hoe laat het is!

Je kunt best met een Senseo-apparaat een kan filterkoffie zetten, het is enkel hoe je zo'n vaag requirement in wilt vullen. Kopje voor kopje of aangelengd met water maar hoe je het ook doet het smaakt altijd naar een blik opgeloste schoensmeer maar dat is mijn mening.

Jacob, jij leest nog de Telegraaf op de camping (column 31 juli) dus hoe durf jij een ander de les te lezen! :-)

Maakt me niet uit, ik zou toch een muis op mijn ipad willen, want nu is een windows bak overnemen voor software development niet goed te doen, terwijl het er zo mooi uit ziet.

Beste Jacob,

Ik werk al jaren in de automatisering als consultant en reis het liefst licht. Mijn iPhone is ideaal om even snel mail te lezen, maar ook bijvoorbeeld Teletekst, omdat dit helemaal ontdaan is van alle franje waar je bij sites als NU.nl en andere nog wel eens last van hebt. Daarnaast is de indeling ook altijd hetzelfde, terwijl als je op internet informatie zoekt, soms niet eens meer weet waar je vandaan komt na een aantal doorkliks.
Een tablet lijkt me wel handig, maar kan dan weer geen zware applicaties draaien, zoals in mijn geval meerdere sessies SAP. Dan blijft het voor mij toch meer een leuk speeltje voor thuis en mis ik op die manier de mogelijkheden van een laptop.

Heerlijk artikeltje. :O)))

Smurfen kunnen niet programmeren.

@brombeer:
Nou, de P=NP smurf wel hoor. Dat is de beste programmeur, nu en ooit.

Een column is bedoeld om een punt te maken, te prikkelen en te inspireren. Dat is gelukt. Dat er omstandigheden kunnen zijn dat je zoiets als een toetsenbord wel wilt op een tablet kan best zijn maar het is een voorbeeld en voorbeelden gaan altijd op sommige punten mank.
Het punt is dat men meestal niet echt innoveerd maar een oud concept in een nieuw jasje probeerd te gieten.

Dit artikel snijdt inderdaad een punt aan waar we in de IT erg veel last van hebben. Als er een grote sprong voorwaarts wordt gemaakt (bijvoorbeeld een veel betere BI-omgeving) dan kunnen de mensen vaak niet die kwalitatieve stap maken.

Dat een aantal mensen dit artikel liever leest om te reageren in plaats van te begrijpen is een gemiste kans.

Ik kan me geheel vinden in dit artikel. Nieuwe gadgets vragen vaak om een andere manier van werken alvorens je ze voor 100% kan benutten.

Voor iedereen die graag een groter scherm en toetsenbord wenst zijn er nog laptops te koop. Ieder zijn ding natuurlijk maar een tablet gebruik ik in ieder geval anders dan een laptop.

Als ik een rapport moet schrijven doe ik dat liever op een desktop of laptop. S(m)urfen doe ik liever op een tablet.

Het is een heel leuk stukje, bedankt

Ik heb een toetsenbord ónder mijn tablet. Kan ik zien wat er op het scherm staat, vond ik best wel handig.
Mag dat wel? :-)

Eén ding snap ik niet: wat maakt het nou uit dat die smurfen blauw zijn?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-28T10:09:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.