Spoelstra spreekt: Het einde van de PC-evolutie

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Ik zet wel eens vraagtekens bij de evolutietheorie. Wat was namelijk het voordeel voor ons mensen om ineens rechtop te gaan lopen? Heb je wel eens gezien hoe snel apen van de ene kant naar de andere kant van het bos slingeren? Weet je hoe lang ik daar op zondagmiddag met die twee vervelende kinderen van mij over doe? Ooit een aap met hernia gezien?

Daarnaast worden we steeds dommer. Dommer? Ja, mensen konden vroeger veel meer. Mensen konden vroeger aan de stand van de zon zien hoe laat het was. Nu moeten we op een klok kijken. Mensen konden vroeger hoofdrekenen. Nu hebben we onze pc, laptop, tablet of telefoon nodig. En als ik iets moet schrijven zonder spellingcheck dan heb je een rekenmachine nodig om de spelfouten te tellen.

Apparaten steeds slimmer

Dit gaat steeds erger worden, want we hoeven ook steeds minder te kunnen. De middelen om ons heen nemen het over. De apparaten om ons heen worden steeds slimmer en ze zijn bedoeld voor mensen die steeds dommer worden.

Een apparaat die de evolutie in de ict niet gaat overleven is de pc. De pc-verkoop gaat inmiddels hard achteruit en de tablet krijgt de voorkeur. De tablet is de my first Sony-uitvoering van de pc. We hebben nog maar één vinger nodig om hem te bedienen. We willen er ook geen ingewikkelde programma’s meer op hebben. Alle pc-programma’s moeten daarom ook omgebouwd worden tot simpele app-jes die ik zonder opleiding op mijn tablet kan gebruiken.

Windows 9

Ik denk daarom ook dat wij niet van de apen afstammen maar andersom. De apen stammen van ons af. Zo hebben we als mens een staartbotje. Hier zou vroeger onze staart hebben gezeten. Fout, hier komt onze staart nog. Als we apen zijn geworden. En dan kunnen we mooi Windows 9 gebruiken.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Complimenten, leuk stuk en verrassende insteek.

Ik roep overigens ook al jaren dat we dommer worden, iedereen zonder navigatie komt altijd de juiste manier mijn straat in, die juiste manier is niet de kortse weg, maar de snelste en gemakkelijkste weg. Mensen die mijn huis met navigatie gevonden hebben, gebruiken deze ook weer om thuis te komen.

Nu heb je ook parkeersensoren. Nu kunnen mensen niet meer zonder hulp parkeren.

Wat ik nog een keer zie gebeuren is dat er een stukje kennis over een bepaalde techniek verdwijnt (of niet meer werkt) dan hebben we ineens een gat in onze kennis en worden we teruggestuurd naar de oertijd, zoiets heeft Isaac Asimov al een keer beschreven, heerlijk!

Overigens zie ik nog wel dat laptops en dergelijke prima verkopen, dus de kwakkelende PC verkoop heeft meer met mobiliteit te maken: Overal kunnen computeren. En dat zie ik niet verdwijnen.

Het zijn ook vooral de managers die omgekeerde evolutie bedrijven...

Ik kan me in beiden hier vinden. :O) Chapeau.

Ik zelf zie wel een terugloop in de verkoop van pc's maar die zal nu eenmaal niet helemaal uit het beeld verdwijnen. Er zullen altijd wel taken nodig blijven waarbij een PC onontbeerlijk is. Het kan wel een stuk slimmer natuurlijk en we zullen in de toekomst zien dat de grote PC langzaam maar zeker toch wel kleiner maar sneller wordt. Lijkt me een goede ontwikkeling.

Nadeel van de gehele ontwikkeling is natuurlijk wel de steeds groter wordende afhankelijkheid van IT peripherals en intermenselijke communicatie. En laat IT 'wise' bezien nu daar net de grootste veroorzaker van de problemen liggen vaak.

Mooi stuk.

Een film: Wall-e, is exact waar de mensheid naar toe gaat.

Techniek is goed, maar net als een serie als Revolution leert dat je de kennis en kunde ook goed moet bewaren zonder techniek. Vertrouw nooit blindelings op techniek, maar gebruik ook je gexonde verstand

Wat vooral dom is, is dat er zo weinig wordt nagedacht over hoe we het overgebleven werk gaan herverdelen over al die mensen die dat werk nodig hebben om een boterham te verdienen.

De mensheid wordt ook dommer door zijn eigen leefomgeving te vervuilen met chemicaliën en kapot te maken voor kortzichtig economisch gewin. Feitelijk is dat niets anders dan de schepen achter je verbranden zo dat als het feest voorbij is er geen manier is voor de mensheid om te overleven.

We kunnen straks vanuit ons werk het bad laten vol lopen. We hebben ons horloge nodig om te zien dat we een afspraak hebben over 12 minuten. Deze behoeften ontstaan niet omdat we lui willen worden, maar omdat de maatschappij ons dit opdringt. Mensen worden echt niet dommer omdat computers alles voor ons doen. Het helpt ons te voorzien in gemakken waardoor we een bepaalde snelheidswinst behalen en ons kunnen concentreren op wat voor ons op dat moment echt belangrijk is. Zoals een lekker bad nemen.

Ja, vroeger was alles beter.
Alleen als er zo'n bak met gesorteerde ponskaarten uit je handen glipte was het even balen.

@Numo

Het is onduidelijk hoe je dit ziet:
"de steeds groter wordende afhankelijkheid van IT peripherals en intermenselijke communicatie"

Wat hebben IT-peripherals en intermenselijke communicatie gemeen?

Volgens mij hebben we meer behoefte aan intermenselijke communicatie en minder aan IT-peripherals.

Wat versta je eigenlijk allemaal onder "peripherals"? Printers?

Dommer worden is overigens een relatieve beleving van Jacob, het komt allemaal omdat hij zo slim geworden is . . . .

Ooit een aap met hernia gezien?

Regelmatig. Voor mij het ultieme bewijs dat apen inderdaad van mensen afstammen. Ik krijg er, bijna, een staart van.

Overigens: Best slim om al het werk aan apparaten over te laten. Kunnen die apen nog wat van leren.

Ik ben de enige ITer in Nederland die geen behoefte heeft aan een telefoon die slimmer is dan mijzelf.
Uiteraard zul je dalijk zien dat half IT-minnend Nederland het zelfde zegt, feit is, dat ik geen intresse in whatsapp, twitter en facebook heb en in de kroeg of op feestjes liever gewoon zonder technische hulpmiddelen met mensen praat (probeer het eens het kan gewoon !)

Tablets horen in een medicijnkastje ver buiten bereik van kinderen !
Pascal heeft gewoon een A6 notitieblokje en een balpen bij zich.
Werk fantastisch hoor !

Sinds de parkeerplaats hier in grote is gehalveerd maak ik gebruik van het 'boem is ho' princype.
met mijn 850 ging dat prima, maar een S70 leent zich daar helaas wat minder voor.
Conceptueel is het zeker zo betrouwbaar en ook goedkoper dan parkeersensoren

Het grote probleem is dat ook in ons vak gebied dergelijke ontwikkelingen facto standaard zijn geworden. 'k ben benieuwd wat de gemiddelde IT-specialst nog weet te doen waneer F5 niet meer werkt.
De meest rudimentaire kennis lijkt tegenwoordig te ontberen. triest.

Jacob slaat de spijker op zijn kop... gaat de goede kant op Jacob !

http://sciencenordic.com/paper-beats-computer-screens

@hk juist. Hoe al die enorm efficiente en verregaand gautomatiseerde bedrijven straks denken te verdienen aan al die werkloos gemaakte paupers ?

http://www.ted.com/talks/erik_brynjolfsson_the_key_to_growth_race_em_with_em_the_machines.html

Voor wie avontuurlijk is ingesteld is het wellicht eens interessant om de Youtube filmpjes van Michael Tellinger te bekijken. Zijn verklaring van de 'missing link' lijkt veel dat op een Hollywood script.

@ Jan van Leeuwen,

Als u heel goed leest dan zult u begrijpen dat met het toenemen en gebruik van IT peripherals, bepaalde menselijke natuurlijke vermogens verloren aan het gaan zijn. Twee van die zaken zijn onderlinge persoonlijke communicatieve skills en tweede bepaalde motorische vaardigheden. Eenmaal inherent aan de veranderingen die wij met zijn allen aan het implementeren zijn.

Ik vindt het stukje een nogal zwarte kijk op het leven en daarmee ook op de evolutie hebben.
PC's zijn slechts een middel om gebruik van de kunnen maken, een gereedschapskist, het is aan jou wat je er mee doet, daar heb je altijd en keuze in. Als je vindt dat de maatschappij het je opdringt zou je misschien eens na moeten gaan denken in hoeverre je je iets laat opdringen, kortom tijd om je grenzen bij te stellen daar heb je tenslotte je intelligentie voor gekregen. Als apen aangevallen worden bijten ze ook van zich af. Op die manier kan je lekker vrij door het "bos" blijven slingeren.

@Numo
Geef nu eens een concreet antwoord in plaats van algemeenplaatsen en herhalingen.

Overigens gaan meer motorische vaardigheden verloren door overgewicht van couchpotatoes.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-15T10:31:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.