Spoelstra spreekt: Van de iPad gerukt

Gisteren werd bekend dat gevangenen binnenkort een tablet krijgen. In hun cel kunnen ze daarmee zelf zaken regelen zoals boodschappen doen of hun bezoek inplannen. Het gaat waarschijnlijk om een iPad. In eerste instantie wilden ze de gedetineerden een Windows tablet geven maar zo zwaar wilden ze de gevangenen ook weer niet straffen.

Er werd op dit bericht via internet natuurlijk direct weer fel gereageerd door mensen die daar overdag tijd voor hebben. De zinnen  ‘van de pot gerukt’, ‘gek geworden’, ‘van mijn belastinggeld’ en ‘het lijkt wel een hotel’ vielen natuurlijk al snel. Daarbij hadden ze het gisteren er maar druk mee want een winkelketen had het ook nog eens in zijn hoofd gehaald om deze week oranje pepernoten in de schappen te leggen. Ook hier was weer sterk het vermoeden dat er mensen van de pot gerukt waren. Ik werd maar weer eens bevestigd in mijn mening dat stemrecht slechts één keer in de vier jaar meer dan genoeg is en dan ook nog eens voor de mensen waarvan de achternaam begint met een ‘s’ en eindigt op ‘poelstra’.

Hoera

Ik werd wel blij van het bericht dat gedetineerden hun zaken via een tablet moeten regelen. Ik dacht: eindelijk een branche die het wel snapt. Van georganiseerde naar geautomatiseerde misdaad. Hier kunnen andere sectoren nog een voorbeeld aan nemen. De boze reacties waren natuurlijk te verwachten. Veel mensen associëren een tablet met iets leuks en gemak maar automatiseren is niet primair om het leven leuker of makkelijker te maken. Met automatiseren moet het vooral efficiënter worden. Het is wel leuk om lekker makkelijk te werken maar als het met je nieuwe ict niet sneller gaat werken en met minder fouten dan is het weggegooid geld. Pak dan je kladblok en dossiermappen maar weer uit de kast.

Als je nieuwe ict gebruikt zou je in ieder geval tijd moeten overhouden. Tijd die je prima kunt gebruiken om te reageren op de hoge heren in Den Haag met hun ‘van de pot gerukte’ beslissingen. Zijn ze nou gek geworden? Van mijn belasting geld!

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is nogal opmerkelijk dat de meesten bij een tablet direct de associatie maken met een iPad terwijl er toch echt wat meer oplossingen zijn. Berichtgeving gaat om een bezuiniging (het afschaffen van analoge diensten) waar zoals gebruikelijk de verkeerde technologische route gekozen wordt met een vendor-lock tot gevolg. Benieuwd of er afspraken zijn te maken met Apple over een ontsleutelplicht;-)

@Wie roept mij:
Waar denk je dan aan als je, in de ICT context, het woord "tablet" hoort? De Archos Iconia Tab? ;-)

Bij elk merk heb je vendor lock-in. Bij MS moet je de MS diensten afnemen, bij Apple moet je de Apple diensten afnemen (maar kun je wel zoeken via Bing of Google), en bij Android moet je Google diensten afnemen (tenzij je een PlayStore- en app-loze (en dus onbruikbare) distributie kiest).

Frank,
Ik denk in de eerste plaats aan minimalistische functionaliteit, de tablet is hier alleen maar een scherm tot 'cloud' diensten die je binnen de muren van een penitentiaire inrichting wilt houden. Verder klinkt dit
allemaal als een bij wet verboden gedwongen vorm van winkelnering.

Zo Frank weer op de Apple lofzangtour?

Nog niet gehoord van Cyamogenmod, of F-Droid?
Ook bij een Windowstablet ben je niet verplicht Wiindowsdiensten af te neem, Skydrive kan uitgezet net als de verschillende andere diensten die MS aanbiedt.

Het schijnt niet bij de mensen aan te komen dat tablets voor gevangenen de perfekte oplossing is voor een absolute kontrolle, met een beetje goede wil zijn kamera en mikrofoon op afstand te bedienen, wat wil je meer!

Niet meer of minder dan gebruikelijk, Jan!

Nee, ik heb nog nooit gehoord van Cyamogenmod of F-Droid, maar wel van CyanogenMod. Dat geeft je op bepaalde toestellen de mogelijkheid om een nieuwere versie van Android te draaien, die ontdaan is van de (meestal vertragende en vervuilde) Android versie die de fabrikant meelevert. Laat de PlayStore en de standaard Google apps weg, dan heb je een telefoon of tablet zonder vendor lock-in.

Echter, zet er de PlayStore en de gebruikelijke Google apps op, je wilt toch iets met je apparaat doen, dan zit je weer vast in het Google ecosysteem.

Kies je voor Apple, dan zit je vast in het Apple ecosysteem, en, verrassing, kies je voor Microsoft, dan zit je vast in het Microsoft ecosysteem.

Elk ecosysteem heeft vrijheden en restricties, kies het ecosysteem waar je de vrijheden hebt die je nodig hebt en waar je met de restricties kunt leven.

Ik denk overigens dat ze voor de gevangenen gaan kiezen voor een systeem met prisoner lock-in... ;-)

Yeees, goed stuk-i

Beste (S)poelsta - best jong dat oe ist,
Het gaat om solliciteren, ja.
Kunnen ze mooi doen daar.
Uw heeft de keuze uit:
- werkeloze V&D'r - pas natuurlijk niet in het profiel,
- overige werkeloze boven de 25 - te oud - geen ervaring,
- vluchteling met smartphone - proat geen Fries en heb je natuurlijk wel nodig met de aankomende 'proat moar Fries-beweging' en de grote Friese steden,
- ex Gedetineerden - moet je hebben natuurlijk, kan overweg met IT (blijkt en is betrouwbaar van zijn 'honk' - loopt niet weg binnen 15 jaar),
- ICT'r - ouwe LUL, werkt nog met DOS, W3.1, 95, of 98SE

Aan u de keus... Ik zou het wel weten, elke gedetineerde niet 1 maar 2 iPad's, oeps, i-Bless bedoel ik.

Gelukkig werk ik (nog), maar ik adviseer (wil) alleen mensen aan die passen binnen mijn afdeling (nix profiel) en niet mensen die 'het evt. kunnen'.
Lees: sex heb ik met mijn vrouw, niet met onze geit(en -> buorfrou), meestal vallen (als je er naar vraagt) Marokkanen en Turken so wie so al af.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-20T08:48:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.