De smalle marge van breedband

Dit artikel delen:

Kenniswijk dreigt een even treurige als langdurig soap te worden. In het kader van dit al ruim een jaar geleden gelanceerde 'glasvezel-tot-aan-de-voordeur' project in de regio Eindhoven/Helmond is nog steeds niemand aangesloten.

Dat terwijl er een subsidiepotje van ruim 100 miljoen gulden klaarligt voor ongeveer 80.000 glasvezel-aansluitingen. Likkebaardend loopt een groot aantal mensen rond deze honingpot.
Er mag dan nog niemand zijn aangesloten, er is nu wel een directeur van de honingpot benoemd. De eer valt te beurt aan Henk Koning, een oud-UPC topper. 'Hij heeft dus geleerd om met klanten om te gaan', vertrouwde een topambtenaar ons toe. Bij die opmerking zullen UPC-gebruikers een glimlach niet kunnen onderdrukken. Welnu, deze Henk Koning vertelde het 'Eindhovens Dagblad' dat een 'recessie gunstig is voor Kenniswijk. 'Je mag nu verwachten dat mensen hun businessplan drie tot vier keer omdraaien. Als ze er dan instappen, is de kans van slagen groot.' Helemaal juist. Maar als er nu niemand instapt, wat dan? Gezien de marktomstandigheden gaat het daar immers wel op lijken. De voortgang van Kenniswijk hangt immers af van de inbreng van commerciële partijen. Als die niet investeren, komt er ook geen subsidiegeld, zo is de afspraak.
Omdat de Verenigde Staten ons in de meeste technologische ontwikkelingen twee jaar voor is, lijkt het raadzaam eens te kijken hoe breedband zich aldaar ontwikkelt. Daar kun je onmogelijk vrolijk van worden. Zowel kabel als adsl-providers leggen de een na de andere het loodje. Excite@Home verkeert in staat van ontbinding. Dsl-providers als Covad, Northpoint en Rhythms zijn ten onder gegaan of verkeren op de rand van de afgrond. Het grote probleem is dat de marges op breedband bijzonder laag zijn. AOL verdient meer op zijn analoge modems dan op adsl. De lust tot investeren, zeker na 11 september, is niet bepaald groot te noemen. Dit Amerikaanse vergezicht belooft wat voor de Nederlandse pendanten UPC, Versatel, BBNed, BabyXL en KPN Telecom.
Maar laten we ervan uit gaan dat Kenniswijk er toch komt. Dan zal echt snel breedband - 10 Mbps symmetrisch - de verwachtingsvolle gebruikers danig teleurstellen. De populaire servers op internet zijn vaak zo overbelast dat ze maar een bescheiden 'throughput' per gebruiker kunnen leveren; zeker geen 10 Mbps. Een snellere verbinding bij u thuis heeft dan geen enkel effect op uw internet-beleving, om maar eens een Microsoft-term te gebruiken. U had de website net zo goed met een langzamer modem kunnen bekijken. Want in tegenstelling tot de populaire opvatting, zit de bottleneck n�et in het laatste stukje koper naar uw huis. Het probleem bevindt zich veelal bij die eerder genoemde servers of bij uw zuinige internetprovider die te weinig bandbreedte naar internet (zonder goede 'peering' overeenkomsten) heeft ingekocht. Daarbij komt nog dat, in weerwil tot wat algemeen wordt gedacht, de prijzen voor bandbreedte niet hard dalen. Dat lijkt vreemd, want de economische theorie geeft aan dat bij een dalende vraag, de prijzen moeten volgen. Maar in de nieuwe economie gelden nu eenmaal andere wetten. De bandbreedte-providers staan onder druk om zo snel mogelijk winst te boeken. Echte, goede bandbreedte blijft voorlopig duur en daarmee valt de bodem uit de business-modellen van breedband-providers.
Een heel ander onderwerp: Clear Type. In de talloze Windows-XP-testen en -besprekingen wordt er geen letter aan vuil gemaakt, terwijl het misschien de enige reden is om over te stappen op het nieuwe besturingssysteem. Met de Clear Type-technologie worden letters op beeldschermen (vooral lcd-schermen) aanzienlijk scherper en prettiger weergegeven. Clear Type was al het fundament van MS Reader, de elektronische-boekensoftware van Microsoft, maar maakt nu dus onderdeel uit van Windows XP. Je moet de Clear Type-optie echter wel aanvinken wil je er profijt van hebben.
Een tweede onderbelicht aspect betreft de 'multi-user pc profiles feature'. Met andere woorden: meerdere gebruiker kunnen één pc delen (volgens het 'hot seat' principe), en krijgen dan elk hun eigen instellingen voorgeschoteld. Een op het eerste gezicht weinig spannende en schijfruimte vretende optie. Het maakt echter wel duidelijk wat Microsoft van plan is: het softwarebedrijf wordt een hardware-leverancier. De eerste voorzichtige stappen zijn in de afgelopen jaren bijna ongemerkt gezet. Wat begon met toetsenborden, 'force feedback joy sticks' en optische muizen, mondt nu uit in een spelletjescomputer en een zogenoemde tablet-pc. In de iets verdere toekomst kunnen we waarschijnlijk een huis-server verwachten. Deze machine zal via een draadloos Wifi-netwerk pc's, tv's, laptops, tablet-pc's en spelletjes-controllers aan elkaar koppelen en verbinden met internet. Elke gebruiker krijgt zijn eigen profiel op de server. Ziedaar Windows XP met zijn meerdere gebruikersprofielen. Dit idee is uiteraard niet nieuw. Het werd eerder geopperd door niemand minder dan Marc Andreessen, de bedenker van de Netscape-browser. Het concept van de huis-server werd niet levensvatbaar geacht vanwege de toenmalige stand van de techniek en de complexiteit ervan. Andreessen en zijn financier Jim Clark kozen voor een minder risicovol software-project.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.