Week 35 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Zou het een complot zijn? Wat is de beste verdeding? Wat kan een zoekmachine (nog meer) niet?

Zou het een complot zijn?
... misschien. Enkele kamerleden vinden het echter wel vreemd dat alleen adsl-klanten van KPN olympische beelden op internet kunnen bekijken.
VVD-kamerlid Fadime Örgü stelde vorige week kamervragen over de deal tussen de NOS en KPN. Zij vond dat de NOS de mediawet overtrad, omdat de beelden alleen toegankelijk waren voor KPN-klanten. Adsl-gebruikers die hun verbinding afnemen bij alternatieve telecombedrijven of bij één van de kabelbedrijven stonden in de kou. Alsof er geen televisie meer bestaat!
In werkelijkheid is er alleen een NOS die zich in rare bochten moet wringen om de beelden van de Spelen op internet te krijgen. Internet stoort zich namelijk niet aan landsgrenzen. De NOS moet die wel aanhouden ook al distribueert het zijn beelden via dit medium. De IOC wil zijn rechten per se per land verkopen, internet of niet. Daarom zijn ook de gebruikelijke journaals en NOS-herhalingen op internet opgeschort. Die bevatten namelijk ook beelden van het Olympisch toernooi. Alleen KPN kon aan deze eis voldoen, omdat het content kan afgrendelen voor eigen en dus Nederlandse klanten.
De rel rond deze beelden leidt tot merkwaardige observaties: de stevige banden tussen de liberale partij en de kabelsector bestaan blijkbaar nog steeds. Over complotten gesproken: de 'liberale partij' wil dan vast ook nog wel een paar jaar wachten met het opengooien van de kabel. Daarnaast klaagden Mac en Linux-gebruikers steen en been. Zou er toch een complot zijn: eentje tussen KPN en een monopolist uit Redmond?
 
Wat is de beste verdeding?
... de aanval. IBM heeft een Amerikaanse rechter gevraagd SCO te verbieden nog langer Linux te leveren. Volgens de ict-gigant schendt de Unix- en Linux-distribiteur uit Utah de Gnu Public License, de licentie waaronder Linux wordt verspreid. De kernel bevat 783.000 regels code van IBM. Omdat SCO de GPL niet erkent, mag dat bedrijf volgens de advocaten van Big Blue geen Linux leveren waarin code zit waarop IBM het copyright heeft.
De claim is een van de interessantste tegenaanvallen van IBM op SCO. Het is niet zozeer de GPL die nu door de rechter wordt getoetst, maar het auteursrecht van onderdelen die onder de GPL zijn gebracht. Een alternatief voor SCO is een eigen Linux-kernel te leveren, zonder Journaled File System, zonder het Enterprise Volume Management System, zonder Dynamic Probes, zonder ondersteuning voor IBM's Iseries... IBM noemt zo zestien onderdelen die niet in SCO-Linux mogen zitten. Leuk nieuws voor SCO-klanten.
SCO daagde anderhalf jaar terug IBM voor de rechter, omdat het zonder toestemming Unix-code (waarvan zowel SCO als Novell stellen de rechten op te hebben) zou hebben overgeheveld naar de Linux-kernel.
 
Wat kan een zoekmachine (nog meer) niet?
... een beursgang organiseren. Afgelopen donderdag ging internetzoekmachine Google eindelijk naar de beurs. Google en de begeleidende banken maakten genoeg blunders om het feestje te versjteren. Zo vergat het 23 miljoen personeelsaandelen -- aanleiding voor een onderzoek door de Amerikaanse beurswaakhond, SEC. Daarop volgde storingen met de website voor de aandelenveiling. Goed getimed kwam vervolgens het vakblad Playboy met een maanden eerder afgenomen interview met oprichters Larry Page en Sergey Brin. Omdat dit koersgevoelige informatie kon bevatten, gelastte de SEC dat het interview werd toegevoegd aan de prospectus.
Het begon allemaal met een hoge inschatting van de waarde. Op de eerste handelsdag zou voor een aandeel Google tussen de 108 en 135 dollar betaald moeten worden. Dat zou de zoekmachine drie miljard dollar opleveren, en een marktwaarde geven van 37 miljard dollar. Uiteindelijk besloot het bedrijf de introductieprijs te verlagen naar 85 dollar.
Het werd toch nog een leuk feestje. De koers van het aandeel steeg met 19 procent naar 100,1 dollar. De verzameling Linux-servers werd daarmee 27 miljard dollar waard, meer dan bijvoorbeeld autofabrikant Ford en Page (31) en Brin (30) zijn nu op papier miljardair. Niet gek, voor een zoekmachine die dezelfde resultaten levert als concurrent Yahoo (38 miljard waard). Kopen dus.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.