Spoelstra spreekt: E-mailcultuurbarbaren

Dit artikel delen:

De wereld wordt steeds killer en zakelijker. Ik krijg regelmatig e-mailtjes dat ergens ter wereld een diploma voor me klaar ligt. Vroeger belde de leraar je nog persoonlijk om te zeggen dat je geslaagd was.

In veel bedrijven heerst een e-mailcultuur. Er worden mailtjes gestuurd niet om mensen te informeren, maar om werk af te schuiven. Het liefst met zo veel mogelijk cc'tjes en een bcc'tje naar de baas. Ik heb een keer twee collega's gehad die tegenover elkaar zaten. Zij konden zo goed met elkaar opschieten dat ze uitsluitend met elkaar communiceerden via de mail. Dat waren nog eens gezellige tijden.

E-mail is een mooi medium maar heeft ook nadelen. Zo lezen veel mensen thuis en zelfs in de vakantie nog even hun mail. Gewoon om te kijken hoe het op de zaak gaat. Waarom? Je belt tijdens je vakantie aan het strand in Portugal toch ook niet met de zaak. 'Ja, met mij. Nee, er is niks. Ik wilde gewoon even weten hoe het daar gaat bij jullie.'

Lui

E-mail maakt ook lui. Ga in plaats van het sturen van een mailtje eens een paar trappen omhoog en loop persoonlijk bij die collega binnen. Het is ook nog eens goed voor de RSI.

Wat is er overigens met RSI gebeurd? Heeft nog wel iemand RSI? RSI lijkt net als de zure regen te zijn verdwenen. Ja, want wat is er eigenlijk gebeurd met de zure regen? Zou dit ook zo gaan met het broeikaseffect en de financiële crisis? Jacques Herb, daar hoor je ook nooit meer wat van. Leeft hij nog? Net nu het goed gaat met het Nederlandse lied.

Ik zal hem eens mailen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De spijker op z'n kop. E-mail neigt tot luiheid (management by e-mail..), indekgedrag (veel cc's) en eenrichtingscommunicatie (verzonden dus gelezen...).

Oplossing: een algehele mentaliteitsverandering (mindshift)en duidelijke afspraken.

Onze workshop in 'e-mail zelfbeheer' leidde bij TNT Post midden-Nederland tot 50 procent vermindering in e-mail verkeer.
Ter vergelijking: met een afname van 20 procent in het verkeer zouden er geen files meer zijn!

Succes!

"Zou dit ook zo gaan met het broeikaseffect" Dat gaat elk jaar zo, op het moment dat de temperaturen zakken en het is te koud voor de tijd van het jaar hoor je er niets meer over (zoals nu). En nu ik zelf aan het mailen ben, ik vindt het een uitstekende manier van snelle informatie uitwisseling. Het is niet het medium dat het kwaad veroorzaakt maar de gebruiker (net zoiets als een pistool). Zo nu heb ik ook twee nergens op slaande vergelijingen gemaakt.
Ik wens een ieder ook succes.

E-mail is net als een mobieltje, een soort van digitale afstandbediening voor de ontvanger (als ie er klakkeloos in mee gaat).

Het is een ingeslepen gedragspatroon, "effu je mail checken" wat je dus ook weer af kunt leren, wanneer je (thuis) je eigen leven (weer) plaatst boven dat wat op de zaak gebeurd.

RSI? Ik zou niet weten wat dat is, want ik doe al jaaaren windows op keyboard
Zure Regen - is niets bijzonders meer, iedereen is er verzadigd van
Broeikas effect is een hoax, Al Gore een oplichter
Financiele crisis... ja die ligt aan de horizon..

Maar daarover zal ik wel geinformeerd worden door mijn bank.. By e-mail ;-)

Jacques Herb is alive and kicking, heeft een fanclub in Nederland, rijdt een Chrysler 300 en woont in Duitsland.

Moet je zijn e-mail adres ook nog hebben?
RSI? Nog steeds last van. Alleen het stoppen met Word, Excel, AccountVieuw en nog een aantal andere apps kan er voor zorgen dat de problemen minder worden.

Dus doe het aub niet af als zure regen wat hier niet meer valt of voorkomt. Er zijn genoeg andere plaatsen in de wereld waar zure regen valt!


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-01T13:54:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.