Spoelstra spreekt: Jaar van de ICT

Dit artikel delen:

2010 is het jaar geweest waarin automatisering een essentiële rol heeft gespeeld of had kunnen spelen. Sterker nog, we hadden het verschil kunnen maken. Kijk maar eens naar het jaaroverzicht. Te beginnen met de verkiezingen waar we gewoon weer met het rode potlood hebben gestemd omdat een stenciltje veiliger zou zijn dan een stemcomputer. De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam spande de kroon. Mede op verzoek van oud-burgemeester Peper moesten de stemmen worden herteld. En dat was raar want hij kan zijn eigen bonnetjes niet eens tellen.

Vervolgens kregen we het wereld kampioenschap voetbal, waar de FIFA zich halsstarrig blijft verzetten tegen elektronische hulpmiddelen. Tenzij het natuurlijk gaat om elektronische betalingen vanuit Qatar, dan is het geen enkel probleem.

Glasvezelkabel

In de tweede helft van het jaar was vooral internet een onderwerp van gesprek. Julian Assange, die op het internet net zo veel lekt als met een condoom, bracht veel rumoer teweeg. Waarom weten we nog steeds niet. Ik zit namelijk nog steeds te wachten op het grote voordeel dat ik nu weet dat er ergens in Nederland een glasvezelkabel naar bovenkomt.

En tot slot kwamen we er op een zeer pijnlijke manier achter dat pedofielen op internet meer gegevens met elkaar uitwisselen dan de politie, gemeenten en GGD. En juist op dit soort momenten kom je er achter dat ict meer is dan techniek en dat het vooral gaat over hoe we met elkaar omgaan. Welke afspraken maken we met elkaar en hoe trekken we profijt van nieuwe technologie in plaats van dat we alleen de nadelen bestrijden?

Zinnigs

Kortom, het jaar 2011 moet maar weer eens het jaar worden waarin ict echt het verschil gaat maken op een positieve manier. En voordat ik aan het einde van het jaar toch nog iets zinnigs op lijk te schrijven, lijkt het me beter dat ik deze column beëindig en u voor 2011 veel geluk, wijsheid en gezondheid toe wens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi gesproken Jacob. Laten we in 2011 de eindjes aan elkaar knopen op menselijk, financieel en sociaal vlak. Dat ICT weer het middel en niet het doel wordt. Automatisering is en blijft mensenwerk, met de voor- en nadelen die daar bij horen!

Grappig, dat een van je sterkste stukjes dit jaar eigenlijk helemaal niet grappig is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-22T10:16:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.