Spoelstra spreekt: Onveilig internet

Dit artikel delen:

Dat beveiliger niet het slimste beroep ter wereld is, dat weet de branche zelf ook wel. Het is niet voor niks dat ze op hun colbertje een 'V' van 'verstandelijk beperkt' hebben staan. Als zelfs Alberto Stegeman van het programma ‘Undercover Nederland' je kan omzeilen, dan weet je dat de cursus beveiligen geen post hbo-studie is. Bij de beveiliging van digitale systemen heb ik af en toe het idee dat daar dezelfde mensen werken.

Twee weken terug had ik het er ook al over en jawel deze week is het weer raak. Dit keer was de beveiliger van het Rabobank-internetbankieren een beetje in de war. De portier liet de verkeerde personen binnen en toen hij dat zelf door had, sloot hij maar de hele zaak.

Reclame

Zo kon een wildvreemde Rabobank-gebruiker zo maar mijn bankrekeninggegevens bekijken en zien dat mijn vrouw inderdaad wel heel veel geld uitgeeft aan kleren die ze ook al had, maar dan in een andere kleur. Maar goed, daar heeft ze dan weer geen goede schoenen bij, maar dat weet die persoon natuurlijk weer niet. En daarbij waren ze in de reclame.

Beveiligingsproblemen zijn natuurlijk een nachtmerrie voor een bank die bekend wil staan als betrouwbaar. Het was dit keer zelfs geen boze opzet, zoals dat met het skimmen van een pinpas wel het geval is. Speciaal voor deze criminaliteit gaan we nu pinnen met een chip in plaats van met een magneetstrip. Hierdoor kunnen we de komende negen maanden weer veilig pinnen. Totdat de criminelen ook deze beveiliging weer weten te omzeilen, want criminelen denken heus niet: ‘Ach nee toch! Ze pinnen nu met een chip! Laat ik mijn beroep als aardrijkskundeleraar maar weer eens oppakken.'

Nieuwe spullen

Dus wat is nu de moraal van dit verhaal? Hoe goed je ook iets beveiligt, vrouwen weten altijd wel een reden te bedenken om nieuwe spullen te kopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Soms lijken veiligheidsmaatregelen er meer te zijn om een veilig gevoel aan de voorkant te geven, dan dat ze daadwerkelijk security verbeteren. Wat er achter allemaal los en vast zit weet je niet en wil je niet weten. Zeg maar het in de keuken bij AC of La Place kijken.

Overigens vind ik de opmerking 'verstandelijk beperkt' denigrerend. De types waar beveiligers hun bestaansrecht helaas aan moeten ontlenen kunnen eerder dat etiket opgeplakt krijgen.

Goed artikel!

Spoelstra,

Soms is spreken beter, soms zwijgen...

Lang geleden dat ik om een dergelijk kromme redenatie zo heb kunnen lachen. Jawel, zelfs mijn mondhoeken deden mee.....
Leuk stukje (wel een beetje onvriendelijk voor sommige bevolkingsgroepen).

Goed hoor! Kapitein achteraf! Iedere sul met een Mbo opleiding kan dit stukje wel schrijven...misschien is het tijd om iets nuttigs te posten dan het boodschappen lijstje van uw vrouw..

Tot uw dienst!
Junior Kapiten Achteraf!

Leuk, die iets te serieuze reacties. Blijkbaar heeft nog niet iedereen begrepen dat je Jacobs artikelen moet lezen als stukjes stand-up comedy op schrift. Dan vallen zijn beledigingen en zelfspot opeens op zijn plek want zo hoort dat.

@Roy: Daarom moet je de door een stand-up comedian geschreven stukjes eigenlijk niet als tekst plaatsen.
@Computable: Benut het medium zou ik zeggen en plaats elke twee weken een videootje van deze man op de site. Komt vast beter over!

Als je niet weet dat hier een tikje humor in zit dan lijkt meer op een soort frustratie uiting gerelateerd aan het incident met Rabobank. Zat er een wat minder serieuze foto bovenaan dan was het voor mij wat duidelijker geweest. Maar nu hebben we toch wel een verrassingselement erbij!

Besef me nu eigenlijk dat de titel "Onveilig internet" een pleonasme op zich is. Elk bitje en bytje is in principe onveilig tot de indruk is gewekt dat het versleuteld, onleesbaar en onbruikbaar is. 't Is net als met oversteken bij de tramhalte, pas als het fout gaat merk je hoe alledaagse dingen onveilig kunnen zijn.

Prima stuk! Kon er wel om lachen, met name de conclusie is lekker bondig en zorgvuldig.

heel goed stuk. Zoals elke week van spoelstra

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-13T10:11:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.