Spoelstra spreekt: Donner

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Men vraagt mij wel eens: Hoe kom je als stand-upcomedian aan nieuwe grappen? Ik moet heel eerlijk bekennen, het meeste materiaal krijg ik in de schoot geworpen. Dit gebeurde ook weer vorige week. Ik was gevraagd om iets leuks te doen op een forumavond waar werd gediscussieerd over de veiligheid van de cloud.

Op weg naar het optreden had ik in de auto Radio 1 aan. Op Radio 1 hadden ze alle voorbereide onderwerpen geschrapt, want de miljoenennota was uitgelekt. Niks nieuws dacht ik, want dat gebeurt elk jaar. Het zou pas nieuws zijn als dit niet gebeurde.

Geen schuld overheid

Als er bij de overheid iets mis gaat met ict, hoef ik het niet meer leuk te maken. Dat doet minister Donner wel voor mij. Als ik minister Donner over ict hoor praten, dan is dat altijd leuk want het klopt niet. Het is alsof in het Polygoonjournaal de nieuwste iPad wordt gepresenteerd. Minister Donner, die komt uit 1863! Hij heeft de uitvinding van de vulpen nog meegemaakt. Minister Donner heeft thuis nog een zwart/wit-tv en kijkt elke avond nog naar ‘Van Gewest tot Gewest'. Dus dat deze minister het hele Diginotar-drama niet begreep, kon ik mij heel goed voorstellen. Maar de reactie van de minister op het lekken van de miljoenen nota was gewoon humor. Zijn eerste reactie was: ‘Wie wat fout heeft gedaan of wie juist heel slim is geweest, is nog niet bekend. Maar je moet niet meteen zeggen dat iets wat mis gaat, altijd de schuld is van de overheid.'

Voorop gesteld, niemand heeft heel slim gedaan. Ja, één journalist een beetje en vervolgens trokken al die andere journalisten hun eigen tanden eruit omdat zij zelf niet op het simpele idee waren gekomen om 2010 te veranderen in 2011. Misschien niet omdat het te voor de hand lag. Net zoals een hacker die een voicemail wil hacken en dan denkt, de pincode zal toch niet 0000 zijn? Hé, hebben we dit ook niet eens bij de Tweede Kamer meegemaakt?

Veilige cloud

De tweede reactie van Donner was inderdaad iemand anders de schuld geven. De webbouwer werd met naam en toenaam genoemd en kreeg de schuld. Want dat gaat er gebeuren, beste aanbieders van de cloud! Als het misgaat, krijgt u de schuld en wacht u hetzelfde lot als Diginotar en de webbouwer van prinsjesdag.nl. En dat is nou precies de reden waarom de cloud zo veilig gaat worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als die laatste zin sarcastisch bedoeld is dan is het een geslaagde grap. Donner is dat niet.
De beste man is zeker niet dom. Maar wel dom genoeg om niet te beseffen dat hij niet slim genoeg is. Totaal ongeschikt om de nieuwe samenleving van de 21e eeuw in te schatten en naar waarde te beoordelen.

De internetrevolutie heeft ook invloed op het vlak van de Nederlandse politiek. Informatie die vroeger onder de pet kon worden gehouden wordt nu breed uitgemeten op allerlei sites. Los van de opzwepende sensatiezucht is er al langere tijd overduidelijk dat de politiek hier geen antwoord op heeft. Ook het Wobben afschaffen zal niet helpen, want het journalistieke bloed kruipt toch wel waar het niet kan gaan en er is nu altijd wel een simpele manier om welke informatie dan ook openbaar te maken.
Wat wij zien is een overheid die met zeer veel moeite probeert het ict-monster in bedwang te houden en steeds weer blijkt de zwakste schakel de mens zelf te zijn. Is dan nu de vraag hoe lang het nog gaat duren eer dit besef door komt en hierop ook voldoende geacteerd gaat worden.

Zolang IT mensenwerk blijft, is het niet perfect. En zal het ook nooit worden in een robotwereld ook overigens.

Het ligt altijd aan een ander, en met outsourcen kun je de schuldvraag ook altijd lekker over de muur gooien.

En ja, Donner... Die kijkt op Buienradar gok ik, om te zien of die 'cloud' blijft hangen of overwaait? ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-09-28T10:01:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.