Spoelstra spreekt: Ouderen 2.0

Dit artikel delen:

Een poosje terug moest ik optreden voor een ouderenbond. Waarom ik ‘ja’ had gezegd tegen het optreden weet ik niet meer precies, maar waarschijnlijk omdat ik er heel veel geld voor kreeg. Stand up comedy is niet echt iets voor ouderen. Tenminste, dat dacht ik.

Bij mijn eerste kleine openingsgrapje, ‘graag even de telefoons uit en het gehoorapparaatje aan’, moesten ze al hard lachen en eigenlijk ging dat de hele set zo door. Tot ik aan het einde kwam. Ik eindig vaak met een stuk over social media en ik twijfelde. Ik dacht, ik kan dat stuk wel doen maar de helft van de zaal weet natuurlijk niet wat social media precies inhoudt.

Facebook en Hyves

Dus ik vraag aan de zaal, ‘wie zit er nog niet op Facebook?’. In een normale zaal steken er dan altijd minimaal vijf veertigers trots hun hand op en ze trekken er een gezicht bij van ‘aan die hype doe ik als zelfstandig mens niet mee!’. Waarop ik dan meestal zeg, ‘oh jullie zitten zeker nog op Hyves!’. Maar nu stak slechts één iemand zijn hand op. En toen ik hem vroeg, waarom hij nog niet op social media zat zij hij: ‘Daar krijg ik de kans niet voor, want mijn vrouw heeft constant de laptop.’

Veel vernieuwingen worden tegengehouden omdat we ook rekening met ouderen moeten houden. Tenminste, dat roepen de veertigers en vijftigers altijd, maar ik begin er steeds meer in te geloven dat veel vernieuwingen niet doorgaan omdat juist de veertigers en vijftigers het niet bij kunnen houden. De ouderen willen wel, maar een paar vast geroeste werknemers vinden het vervelend om te veranderen.

Rare ouderen

Na het optreden voor de ouderenbond kwam er een hele oude man op me af en hij vroeg mijn visitekaartje. Hij vroeg of ik eventueel volgende maand wou optreden bij zijn biljartclub die 75 jaar bestond. Waarop ik zei, ‘oh, dus u vond het een leuk optreden?’. Hij zei, ‘dat weet ik niet want de batterijen van mijn gehoorapparaat waren op’. Rare mensen die ouderen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk weer eens een leuk stukje van Jacob ;)

Jacob had een taakstraf?

willen we meer of minder Jacob? ...

Meer Jacob!

Deze ouderen hebben wel allemaal de wederopbouw na de WWII meegemaakt en weten dus wat het is om de handen uit te mouwen te moeten steken en dat alles niet vanzelf komt aanwaaien.

Ik denk dat we hedendaags onder meer onder werk related stress verkeren dan tijdens de wederopbouw.

Kijk, dat is nou een groot voordeel van het sociale isolement waar de ouderen in verkeren: ze hebben zat tijd om met de nieuwe media nieuwe vrienden op te doen. En ze kunnen lekker de hele dag online spelletjes spelen. Wat fijn voor hen! ;-)

Jammer, niet leuk. Minder Jacob.

Jammer dat er zo gestigmatiseerd wordt. De ene mens is de andere niet. Ik heb drie kinderen van rond de 20. De oudste en de jongste, beide een jongen, hebben wel een account op FB maar doen er maar weinig mee. Mijn dochter is heel actief op FB en ziet er zeker kansen om van haar hobby haar werk te maken! Gratis publiciteit. En ik heb nog contact met mijn neven en nichten en ooms en tantes die ik na het overlijden van mijn grootouders eigenlijk niet meer zie. Mijn man ziet niets in FB. En we hebben wel allemaal een eigen laptop en smartphone dus het is niet dringen. Zo heeft ieder mens zijn eigen redenen om wel of niet op FB te 'zitten'. En dat heeft eigenlijk niet zo veel met de leeftijd te maken ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-09T10:22:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.