Spoelstra spreekt: ICT vervangt secretaresse

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Er waren weer veel banken in het nieuws de afgelopen week. De banken willen met meer internet en minder mensen gaan werken. Goed nieuws voor ons zou ik zeggen, want als de banken efficiënter gaan werken dan kan de betaalrekening dus goedkoper worden. Maar ze hebben het natuurlijk niet voor niets ‘betaalrekening’ genoemd, want je betaalt steeds meer voor je rekening. Af en toe verlang je terug naar Dirk Scheringa. Je begint te wensen dat de Bitcoin een succes gaat worden.

Maar ook bij de bank worden mensen vervangen door ict. Nu kun je ict niet overal de schuld van geven. Wat je wel vaak ziet, wanneer je een proces gaat automatiseren, je er achter komt dat veel werkzaamheden eigenlijk helemaal geen toegevoegde waarde hebben.

Notulen

Neem de secretaresse. Die moest je vroeger wel hebben want er moesten natuurlijk van elk overleg notulen worden gemaakt. Die waren heel belangrijk. Tenminste dat dachten we, maar het enige wat met die notulen gebeurde, was dat de vergadering ermee onnodig werd opgehouden door die ene collega die eigenlijk nooit iets had in te brengen maar wel de hele notulen had doorgespit en ze wilde aanpassen. Verder gebeurde er niets met de notulen. Ja, ze werden goedgekeurd.

De secretaresse had ook een typediploma, dus dat was handig als je iets snel op papier wou hebben. Daarnaast kon ze afspraken maken met wel vier agenda’s tegelijk, was ze goed met Tipp-Ex en in vreemdgaan. Kortom, ze kon allemaal dingen die we tegenwoordig ook met onze mobiel kunnen. Mensen die nu nog een secretaresse hebben moet je dan ook hun mobiel afpakken. Het is of een secretaresse of een mobiel.

Automatiseren is niet gezellig

Eigenlijk is Zwarte Piet ook een soort secretaresse. Ook hij kan zo vervangen worden. Verlanglijstjes vullen we dan in via internet, Sinterklaas bestelt vervolgens via Bartsmit.nl de cadeautjes en PostNL brengt ze langs. Kan Sinterklaas lekker in Spanje blijven en is de Zwarte Pieten-discussie bij deze gesloten. Zoals ik al vaker heb gezegd: automatiseren is helemaal niet gezellig.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Jacob,
Geen touw aan vast te knopen, beperk je tot 1 onderwerp en diep dit verder uit. Maar spring niet van de hak op de tak.
Verder goed geschreven in 15 minuten - of minder.
Krijg je voor deze onzin eigenlijk betaald?
Ik ken geen bank met zwarte pieten, die met typp-ex werken, waar je kan afrekenen (sparen/pinnen met bitcoins) en de secretaresse de notuleert.
Keep the 'onzin' rolling...

Wanneer zal AI zo geavanceerd zijn dat ze in staat is om grappige stukjes te schrijven? Kan dat ook geautomatiseerd worden.
Kan niet wachten!

Afgezien van de niet gepaste generaliserende opmerking over vreemdgaan van secretaresses, een erg leuk artikel. De automatisering van Zwarte Piet vind ik heel bijzonder bedacht. Dat is eigenlijk een logisch vervolg van het gehouden betoog en misschien zelfs onontkoombaar in de nabije toekomst, gelet op de miljoen pakjes die deze dagen verzonden worden.

Flauw. Zegt iets over jou Jacob.

Beter één goede secretaresse bij de hand
dan stand-up comedians in de krant.

Het vergelijk tussen secretaresse en mobiel
is toch behoorlijk infantiel.

Of neem bijvoorbeeld die Dirk Scheringa,
toch een soort van financiële Al Qaida.

En wat betreft Sinterklaas en Zwarte piet,
ik snap ook hier de relatie dus niet.

Nu plaatst Spoelstra dus heel frequent
bij Computable deze onzin als content.

Schitterende vergelijking Jacob. Het toepassen van ICT behoort te voldoen aan het principe van Keep It Simple & Straightforward. Maar helaas niet iedereen wil er aan dat computers rekenmachines zijn die ons leven aangenamer kunnen maken. Nee, vanuit de commercie bedenkt men liever wazige concepten met ingewikkelde inconsequente processen om consumenten te bedotten. Zij weten dat eenvoud is een voorwaarde voor betrouwbaarheid en dat je dus die eenvoud moet verbloemen.

Het is net als bij de verhalen over Zwarte Piet en Sinterklaas. Het gaat om kinderlijke simpele verhaaltjes bedoeld voor kleine kinderen. Maar als “volwassen” er zich mee gaan bemoeien, dan wordt het een ideologische strijd. Kleine kinderen die Zwarte Piet leuk vinden worden racistjes genoemd en wie juist tegen een zwarte Piet is, die kan doodsbedreigingen krijgen vanuit de kant van Wakker Nederland. Ja, de Tweede Kamerfractie van de PVV wil zelfs wettelijk regelen dat Pieten met andere kleuren op het gezicht worden verboden. Zou dat een voorwaarde van sponsoring door Vladimir Poetin zijn?

Met zoveel dwazen in ons land is het ook niet vreemd dat hele massa’s meer voor hun bankzaken willen betalen terwijl ze via de automatisering juist een groot deel van de administratieve handelingen zelf zijn gaan uitvoeren. Bij IKEA krijg je korting omdat je een meubel zelf in elkaar zet. Koop je bij Praxis onbehandelde houten vloerdelen, dan is de korting nog groter. Bij e-commerce is het andersom; alles wat je voor de verkoper doet gaat je extra geld kosten.

Tja, toen ik las dat je ook stand-up comedian bent, nam ik het artikel maar wat minder serieus. Ik ben het met je eens dat ICT een hoop activiteiten van mensen kan vervangen, maar bij mijn huidige opdrachtgever werken nog wel secretaresses en ik kan je vertellen: een goeie secretaresse heeft absoluut toegevoegde waarde. Nu kun je een artikel schrijven over wat een goeie secretaresse dan goed maakt, maar over het algemeen kan een secretaresse zeker haar geld opleveren in het agendabeheer (van een drukbezette baas of van meerdere mensen tegelijk). Nu moet ik mijn (dure) consultancy tijd besteden aan het zoeken van gaatjes voor het plannen van bv. een workshop met 10 mensen. Het zou toch fijn zijn als je een secretaresse hebt die dat kan organiseren voor je.
En dan bonnen declareren: dat wordt tegenwoordig zo onvriendelijk gemaakt (helaas ondanks dat ik bij een ICT bedrijf werk) dat me dat ook veel tijd kost. Had ik een secretaresse, dan had ik dan werk ook kunnen delegeren. Temeer omdat ik niet elke maand iets declareer, en dus toch elke keer weer even moet denken hoe het ook alweer werkt.
En dan heb ik nog 'geluk' dat ik niet ver hoef te reizen, want wij moeten tegenwoordig onze eigen reizen en hotels boeken. En ook dat is geen sinecure....

Maar goed, met een knipoog durf ik dan ook wel te stellen dat mijn eigen werk een keer ophoudt, want 'ooit' is alles toch wel uit geautomatiseerd? Dan kunnen processen niet meer efficienter, zijn alle data aan elkaar gekoppeld en werken er uberhaupt geen mensen meer bij bedrijven. Behalve de echte IT techneuten dan, want die moeten het probleem fixen als het systeem het niet meer doet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-03T09:08:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.