Spoelstra Spreekt: Internet uitzetten

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Kan niet iemand af en toe het internet even uitzetten? Er is toch wel iemand die bij de knop kan? Ik bedoel natuurlijk niet het hele internet maar met name het social media-stukje. We moeten natuurlijk nog wel kunnen thuiswerken. Maar even een paar uur geen social media of telefoon. Zou het er dan niet veel rustiger uitzien in de wereld?

Nederland lijkt ontploft. Er zijn in veel steden rellen. Ik woon zelf in Dronten en daar hebben ze gelukkig het centrum nog niet verbouwd. Aan de andere kant, het zou er waarschijnlijk wel een stuk van opknappen.

‘Geachte boze burger’

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

De rellen zijn natuurlijk niet de schuld van social media, maar social media versterkt het effect wel enorm. Vroeger had je ook rellen, waarbij ik me dan afvraag hoe ze dat dan toen deden. Hoe wist je waar en wanneer je moest gaan rellen? Je kon moeilijk op de bonnefooi alleen naar buiten gaan en op de ramen van de plaatselijke bakker gaan slaan.

Je kreeg ook geen brief met daarin: ‘Geachte boze burger, wij zijn ook boos dus laten we daarom volgende week donderdag verzamelen in het centrum en ons dan gedragen als een stel randdebielen. Doe wel een mondkapje op anders herkennen je collega’s van je werk je en dat zou erg gênant zijn.’

Deel iets leuks

Ook het nieuws was veel trager. Op z’n snelst las je de volgende ochtend dat je gisteren mee had kunnen doen met het plunderen van de groenteboer. Nu is dat anders. Nu kun je live de rellen volgen op social media.

Social media maakt het delen heel erg makkelijker. En dat kan natuurlijk ook weer een van de grote voordelen van social media zijn. Ik zou daarom zeggen, maak daar gebruik van. Deel iets leuks vandaag. En als je dat niet kan, zetten we het uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

*plop* Ik trek een fles azijn open om even lekker zuur te reageren, om een beetje te rellen na de avondklok. Want een week geleden riep Jacob nog iets over censuur in Turkije en nu wil hij opeens hetzelfde als Erdogan. Dat klinkt als roepen dat we het leger in moeten zetten terwijl we een paar maanden geleden verontwaardigd waren over het Land Information Manoeuvre Centre wat zich bezig hield met het vergaren van informatie over maatschappelijke groeperingen zoals Viruswaarheid, de 'gele hesjes' en Robert Jensen. En daardoor klinkt Jacob als een echo uit mijn verleden: "Doe wat, vraag desnoods rook aan maar in godsnaam laat zien dat je leiding geeft!"

Jacob en leiding geven, nee gaat er bij mij niet in.

Deel iets leuks vandaag. En als je dat niet kan, wordt dan oudlid.
Ow, dat hielp ook al niet.

Ben er wel voor om het internet helemaal uit te zetten. Terug naar 1 tv zender met Swiebertje en een van de acht en 1 keer per week GJB Hiltermann (of Arend Jan Boekestijn) op de radio om de wereld te duiden. In de cafe's weer de tapijtjes op de tafels met een gezellige asbak erop. Wat een rust!

@Louis
Asbakken op tafel... Staat gezellig, maar vooral als ze niet gebruikt worden voor het beoogde doel. Letterlijk een verademing!

Rookvrije restaurants vind ik toch wel erg prettig, en een rookvrij kantoor (je weet wel, van voor corona) vind ik een grondrecht! Dat ik ooit in de rook van anderen heb gewerkt...

@oudlid
Jacob is een columnist. Zijn columns moeten humor hebben, prikkelen, je aan het denken zetten, ... Het zijn geen serieuze wetsvoorstellen. Het gaat ook niet over censuur, net zoals het oppakken van criminelen (want dat zijn de relschoppers) niks te maken heeft met het inperken van het recht op de vrijheid van meningsuiting.

Ik ben benieuwd naar reacties met de dop op de azijnfles!

Frank,
De oplettende lezer weet dat de eerste zin zich excuseert voor de volgende als het om het uitlokken van een discussie gaat. De oplettende lezer zou dus weten dat ik inhoudelijk de steen van toezicht (LIMC?) op de nieuwe media in de vijver gooi. Moraliserend kunnen we met een vingertje gaan wijzen maar mijn laatste zin over de echo gaat uiteindelijk om het nemen van besluiten, nemen we er nog één of gaan we naar huis?

Oudlid, de dop van de azijn afhalen zei mij al voldoende, maar ik ben meer geïnteresseerd naar de reactie met de dop terug op de fles. Dat levert volgens mij een interessantere discussie op.

De social media zouden een stuk rustiger zijn als je een digitaal vaccinatiebewijs in de cloud moet hebben om van social media gebruik te kunnen maken. Kinderen zouden komend halfjaar meer tijd hebben om hun huiswerk af te maken. Ze zullen wellicht onderwijzers en leraren om extra opdrachten gaan smeken. De hele dag Fortnite spelen is ook niks. De zwartste kousen laten zich natuurlijk niet vaccineren, maar die willen toch niet op social media bezig zijn.

Frank,
Je verzoek is ingewilligd, Jaap heeft zijn voorstel naast de asbak op de stamtafel gelegd. Slàinte Jaap!

Nou Jacob, in Dronten gebeurt het:
https://www.dedrontenaar.nl/nieuws/algemeen/229944/iedereen-houdt-angstvallig-stil-wat-er-bij-coronatests-in-dront

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-27T10:13:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.