Microsoft loopt op eieren

Jaren van anti-trustprocessen hebben Microsoft voorzichtig gemaakt. Bij elke uitbreiding van Windows of Office moet worden afgewogen of een concurrent daardoor met enig recht kan aanvoeren dat de softwaregigant misbruik maakt van zijn monopoliepositie.

Neem nu de pdf-exportfunctie die Microsoft eindelijk in Office wilde opnemen, een kleine maar zeer gewenste uitbreiding. In oktober 2005 stapte Microsoft over zijn eigen schaduw heen en meldde dat het vanaf Office 2007 mogelijk wordt documenten direct op te slaan in het pdf-uitwisselingsformaat van concurrent Adobe.

Maar wat blijkt nu? De functie ‘Bewaar als pdf’ wordt alsnog uit de productieversie gesloopt omdat men juridische actie van Adobe vreest. De software kan nog wel gratis worden gedownload.

Dit is toch een bizarre uitkomst. En wie we nu precies de schuld moeten geven is ook nog niet duidelijk. Adobe wil in ieder geval geld zien. Of dat redelijk is kan moeilijk van buitenaf worden beoordeeld. Adobe claimt dat de pdf-exporttechnologie een apart product is, waarvoor moet worden betaald. Dat lijkt redelijk, maar deze opstelling oogt weinig consistent. De exportfunctie die Microsoft wil toevoegen zit namelijk al jaren in WordPerfect Office, OpenOffice en het Apple-besturingssysteem. Die betalen daar voor zover mij bekend geen cent voor. Waarom Microsoft dan wel?

Intrigerender is waarom Adobe nu zo opspeelt. Ik kan twee redenen verzinnen. De Office-uitbreiding kan zorgen voor omzetverlies. Veel organisaties zullen zich namelijk straks wel twee keer bedenken voor ze de peperdure Acrobat-software aanschaffen. De extra functies van Acrobat worden namelijk lang niet altijd gebruikt. In veel gevallen is het voldoende om vanuit Office een pdf-document te kunnen aanmaken. Dat klanten nu te veel betalen voor wat ze nodig hebben is overigens een eigen keuze. Er zijn goedkope alternatieven voor Acrobat zoals de PDF converter Professional van ScanSoft of Arts PDF. Je kunt ook terecht in het shareware-domein voor een pdf-driver. Aan Adobe’s starre opstelling ligt waarschijnlijk een dieperliggende vrees ten grondslag. Met Windows Vista en Office 2007 wilde de softwaregigant een pdf- en Postscript-alternatief in het leven helpen. Deze xps-technologie (codenaam Metro) wordt onderdeel van Windows Vista, maar uit de laatste berichten blijkt dat Microsoft op de valreep ook de functie ‘Bewaar als xps-formaat’ uit Office 2007 verwijdert. Dit omdat Adobe dreigt de antitrust-autoriteiten in te schakelen. Ook deze functie moet straks als (gratis) download apart worden opgehaald. Geen xps en pdf in Office 2007. Adobe is er wellicht blij mee, de gebruikers niet.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-09T09:17:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.